Početna  /  Parlament BiH o izboru sudija Ustavnog suda
Bosna i Hercegovina

Parlament BiH o izboru sudija Ustavnog suda

U Sarajevu će danas biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije Ustavnog suda budu birani isključivo državljani BiH.

U Prijedlogu zakona, koji će se pred poslanicima naći u prvom čitanju, navedeno je da BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

U Prijedlogu zakona navedeno je i da je potrebno, u skladu sa ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U dnevni red je 15. maja, kada je počela sjednica, uvršten i Prijedlog poslanika DŽenana Đonlagića /DF/ koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, kao i potvrđivanje imenovanja članova privremene istražne komisije Predstavničkog doma za istraživanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Nermin Nikšić.

Poslanici će se izjašnjavati i o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH, čiji su podnosioci poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom je predviđen obavezan doprinos zvaničnika u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, i to po hitnom postupku.

Savjet ministara je i predlagač prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Ovim zakonom se uređuju uslovi korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Srna

0 Shares
0 Shares
Copy link