Početna  /  Pao Dodikov veto – Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa Srpske
Izdvajamo Republika Srpska

Pao Dodikov veto – Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa Srpske

Foto: Siniša Pašalić
Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila povredu vitalnog interesa Republike Srpske po pitanju zaključaka Predsjedništva BiH o otvaranju Ambasade Azerbejdžan u Sarajevu i o otvaranju kancelarije ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, te odluke o davanju agremana ambasadorima Bjelorusije i Dominikanske Republike za BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila da je po interese Srpske veoma štetna Odluka o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, a koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

Na posebnoj sjednici nije potvrđena povreda vitalnog interesa Republike Srpske ni po pitanju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Poslanici su odlučili da po interese Srpske nije štetna Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine poslanici nisu štetnom po interese Srpske proglasili ni Odluku za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prelazima.

Dvotrećinskom većinom nije potvrđena povreda vitalnog interesa Srpske ni kad je riječ o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te Odluci o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država nasljednica bivše SFRЈ o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRЈ.

Nakon pauze poslije burne rasprave u kojoj je Milroad Dodik neprimjerenim rječnikom i tonom vrijeđao pojedine opozicione poslanike, u čemu se posebno zadržao na Jeleni Trivić, o kojoj je govorio skoro pola sata, poslanici SDS-a i PDP-a su odlučili da ne prisustvuju nastavku Sjednice, dok su poslanici DNS-a odlučili da ipak budu do kraja. Iako su prvobitno napustili Sjednicu, Ljubiša Krunić i Jelena Trivić, poslanici PDP-a, vratili su se kasnije kako bi odgovorili na teške optužbe na račun opozicije.

Nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 23. posebne sjednice Narodne skupštine, piše RTRS.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap