Početna  /  Pandurević: Referendum o otcjepljenju bi vodio u nestanak RS
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Pandurević: Referendum o otcjepljenju bi vodio u nestanak RS

”Američke sankcije su uticale na Milorada Dodika koji polako spušta loptu”, kazala je za N1 Aleksandra Pandurević, potpredsjednica Srpske demokratske stranke i poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Situaciju u BiH opisala je ”jako teškom”.

aleksandra-pandurevic

”Većina vodećih političara se odlučila na jednu jalovu politiku, politiku guranja prsta u oko drugom i to ne donosi ništa dobro nikome. Zemlju vode u jednom pogrešnom pravcu”, rekla je Pandurević.

Dodala je i kako ne podržava sankcije bilo kome i kako su osnovni demokratski standardi da su birači ti koji trebaju da sankcionišu.

”Treba istaći da su sankcije usmjerene samo Dodiku, nisu RS-u ili građanima. Vidjeli smo da Dodik nakon sankcija spušta lopticu, postao je kooperativan. Dobila sam informaciju da su novinari BN-a nakon tri godine dobili akreditaciju da konačno uđu u Palatu predsjednika. Dodiku nije svejedno. Dodik, na žalost, ne može RS-u naći niti jednog prijatelja ili saveznika unutar Evrope koji vodi jednu umjerenu i odgovornu politiku, nego partnere nalazi i on se udružuje sa onakvima poput njega – to su izolacionisti i ekstremisti. Partnere je našao u Slobodarskoj partiji Austrije i Nacionalnom frontu Francuske. Možete li zamisliti kakva je to fina družina kada zagovaraju kraj proširenja Evropske unije i tvrde da BiH i Srbija ne zaslužuju kandidatski status”, poručuje potpredsjednica SDS-a.

Upravo ona je pozvala SNSD da prestane huškati narod i voditi Republiku Srpsku u konflikt sa čitavim svijetom, samo da bi sačuvali vlast.

”Dodik je prihvatio poziv i kazao je da on nikada nije pozivao na otcjepljenje. Iskreno, ja i vjerovatno više od 90 posto građana RS-a bi željeli samostalnu i nezavisnu Republiku Srpsku, ali da bi do toga došlo moramo naći podršku nekoga. U ovom momentu nemamo ni podršku Srbije, a niti Rusije koje su kazale da pružaju podršku Dejtonskom sporazumu. Ukoliko bi krenuli u takvu vrstu avanturizma bojim se da bi samo dobili po nosu. Sasvim su realni scenariji, koji su preko nekih dokumenata procurili u javnost, da bi u tom slučaju NATO ušao u Brčko i presjekao RS na dva dijela. Takav avanturizam bi doveo do kraja RS-a. Naš najveći nacionalni interes je da čuvamo status koji RS već ima”, istakla je Pandruević.

Poručuje i kako je stav SDS-a i RS-a da ne dolazi u obzir bilo kakvo pravljenje novih entiteta ili novo prekrajanje granica.

”SDS priprema Deklaraciju o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama koju će uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske.  Ne smije nam se desiti da Srbija, koja grabi krupnim koracim, uđe u EU prije BiH. Zamislite da zid koji sada BiH ima sa Hrvatskom od hiljadu kilometara se još proširi ukoliko bi Srbija i Crna Gora ušle prije nas u EU. BiH bi tada ostala u nekoj vrsti geta. Imali bi ogromne, ne samo ekonomske, nego i političke posljedice po unutrašnje odnose u BiH”, zaključila je u razgovoru za N1 Aleksandra Pandurević.

0 Shares
0 Shares
Copy link