Početna  /  “Pala” posljednja klapa Kusturičinig filma o najsiromašnijem predsjedniku
Svijet Vijesti

“Pala” posljednja klapa Kusturičinig filma o najsiromašnijem predsjedniku

Režiser Emir Kusturica završio je snimanje dokumentarnog filma “Poslednji heroj” o bivšem predsedniku Urugvaja Hose Muhiki.

jose_mujica_reuters
Foto: Reuters

Posle dvogodišnjeg rada na ovom filmu, rano jutros po lokalnom vremenu pala je i poslednja filmska klapa u dvorištu Muhikinog doma.

Kusturica je rekao da je impresioniran likom bivšeg predsednika Urugvaja, koji je, kako kaže, jedna od najzanimljivijih političkih pojava.

On je naglasio da je u karakteru Muhike otkrio tajnu kako između posedovati i biti postoji velika razlika, a da je životna borba ostvarivanje ideja socijalne pravde važnija od sticanja i bogaćenja što su, nažalost, ciljevi kojima teži većina stanovništva na planeti.

“Nema te nevolje kroz koju Muhika nije prošao i koju nije pretvarao u duhovno bogatstvo”, rekao je Kusturica.

Pepe Muhika je čovek čiji su život obeležile mnoge veoma uzbudljive faze – borio se oružjem protiv vojne hunte za oslobođenje, ležao u zatvoru 13 godina i na kraju postao i predsednik Urugvaja.

Titulu “najsiromašnijeg predsednika” na svetu, Muhika je dobio jer je od svoje plate, koja je iznosila 12.500 dolara, za sebe zadržavao 1.250 dolara, a sve ostalo (90 odsto) je davao u dobrotvorne svrhe, za izgradnju stanova za siromašne.

Sam se vozio na posao u svojoj popularnoj “bubi” iz 1986. za koju mu je jedan saudijski šeik ponudio čak milion dolara. Ponudu je odbio, navodeći da bi to uvredilo njegove prijatelje koji su mu pomogli da je kupi.

Pepe Muhika je odbio i da se useli u luksuznu predsedničku rezidenciju, već je funkciju predsednika Urugvaja nastavio da obavlja iz svog doma u blizini Montevidea.

Muhika je dva puta uzastopno bio predsednik, smanjio je nezaposlenost za 47 odsto i povećao bruto društveni proizvod. Urugvaj je doveo na poziciju zemlje sa najmanjom stopom korupcije u Južnoj Americi i znatno je smanjio nivo siromaštva.

0 Shares
0 Shares
Copy link