Početna  /  „Ovo je odvratno, zatvorićete medije“ – Novinari objasnili poslanicima zbog čega su sporne izmjene Krivičnog zakonika, stigao odgovor iz SNSD
Izdvajamo Republika Srpska

„Ovo je odvratno, zatvorićete medije“ – Novinari objasnili poslanicima zbog čega su sporne izmjene Krivičnog zakonika, stigao odgovor iz SNSD

Foto: Siniša Pašalić
Novinari i predstavnici nevladinog sektora u Srpskoj, na sastanku sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, iznijeli su razloge zbog kojih traže odustajanje od izmjena Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda.

Predstavnici poslanika iz vlasti u poručili da ni oni nisu zadovoljni svim predloženim odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama KZ RS, ali da su stava da on treba da bude usvojen u Nacrtu, nakon čega slijedi javna rasprava.

Predstavnici opozicionih stranaka su podržali stavove novinara.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, nakon sastanka je izjavio da je na poslanike apelovano da Nacrt vrate predlagaču jer će on potpuno ugušiti medijske slobode, smanjiti građanska prava koja su u Ustavom zagarantovana, ugroziti preostali mali broj objektivnih medija, ali i sve građane.

– Oni možda ne znaju dovoljno, ali po ovom zakonu oni mogu platiti kaznu koja se kreće do 120.000 KM ako lajkuju nečiji tvit, nečiju objavu na Fejsbuku, ukoliko nešto napišu u Viber grupi ili kažu u kafani. Ovakve represivne mjere uvoditi u Republici Srskoj, u ovakvom ambijentu, sa loše uređenim pravosuđem, koje ni sada nema ustaljenu sudsku praksu kada sudi po postojećem Zakonu o kleveti, gdje su znatno niže kazne, zaista je neprimjereno i samo šalje dodatnu poruku koji je cilj predlagača ovakvog zakona – rekao je Vukelić.

Kako kaže, posebno zabrinjava stav iz SNSD da je, što se tiče njih, odluka donesena i da će oni podržati Nacrt ovog zakona i da će ići u javnu raspravu.

– To su argumenti koji smo čuli i od predsjednika Republike Srpske i premijera Republike Srpske. Mislim da ne možemo govoriti o kvalitetnoj javnoj raspravi zato što kleveti i uvredi nije mjesto u KZRS. To treba ostati u građanskoj parnici. Imam utisak da neki šefovi poslaničkih lubova, kao ni ministar Bukejlović, nisu ni pročitali taj zakon. Djelovali su iznenađeni na neke odredbe koje se predviđaju ovim Nacrtom. Dobro je što su došli da nas saslušaju, ali čini se da je ta odluka donesena kod nekoga ko je iznad njih i može im reći da podignu ruku za tekst ovakvog zakona. Iako i oni kažu da su potrebne brojne korekcije. I sam premijer je rekao da se ne slaže sa velikim dijelom teksta Nacrta zakona. Premijer koji je na Vladi usvojio takav tekst zakona i uputio ga su skupštinsku proceduru. To je nevjerovatno! On sam treba da traži da taj zakon bude povučen. Zar treba da predlažete nešto sa čim se ne slažete – upitao je Vukelić.

Izvršna direktorka Transparensi internešenel BiH, Ivana Korajlić, naglasila je da bilo kakvo uvođenje klevete, uvrede i ostalih odredbi koje su predložene kroz KZRS, nije prihvatljivo.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap