Početna  /  Ovo je obrazac koji morate popuniti za ulazak u Hrvatsku
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Ovo je obrazac koji morate popuniti za ulazak u Hrvatsku

Evropska unija krajem prošle sedmice, nakon višesatnih razgovora predstavnika članica, napravila je popis na kojem je 15 država izvan Unije čiji će državljani moći slobodno putovati u Uniju.

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da su to samo preporuke koje nisu obavezujuće, te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnom nivou.

“Štab civilne zaštite juče je donio odluku da je državljanima iz Evropske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Evropske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prelazima moraju dokazati svrhu ulaska”, rekao je Kufner.

Kad je riječ o državljanima BiH, Kufner jer rekao da oni prilikom ulaska u RH moraju dokazati razloge dolaska.

Dodao je i da je ukinuta mjera samoizolacije, te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice – https://entercroatia.mup.hr.

Kufner je istaknuo da je jutros probijena magična brojka od milion najava, te da najviše participiraju Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Dodao je i da obrazac vrijedi 90 dana.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap