Početna  /  Osveta državnog vrha Turske čuvenom fudbaleru: Hakan Šukur više ne postoji
Svijet Vijesti

Osveta državnog vrha Turske čuvenom fudbaleru: Hakan Šukur više ne postoji

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Hakan Šukur, jedan od najboljih fudbalera u istoriji Turske, a mnogi smatraju da je jedan od najboljih i u istoriji Evrope, više ne postoji, bar kada je dokumentacija i njegova karijera u pitanju.

erdogan-hakan-sukur

Pod pritiskom državnog vrha, ime najvećeg fudbalera u istoriji te zemlje moralo je da bude izbrisano iz svih dokumenata i materijala, kao da nikad nije ni igrao.

Nekadašnji vrhunski centarfor je pružao podršku Fetulahu Gulanu, protivniku režima predsednika Redžepa Erdogana, zbog čega je najpre otišao iz zemlje i preselio se u Sjedinjene Američke Države. Posle neuspelog državnog puča, vlasti su raspisale poternicu za Šukurom, koga gone zbog navodnog učestvovanja u puču i članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji.

Po nalogu sa vrha, u reprezentativnom kompleksu “Hasan Dogan”, sklonjene su Hakanove fotografije, ali i iz muzeja, gde se nalaze slike svih bivših članova nacionalnog tima. Šukur je, inače, bio najbolji igrač ekipe, koja je na Mundijalu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji zauzela treće mesto, što je najveći uspeh u istoriji te selekcije.

Isti slučaj je i sa Galatasarajem. Klub čiji je dres nosio 13 godina, moraće da ga se odrekne, pošto je pokrenut postupak za njegovo izbacivanje iz članstva. Takođe, njegovo ime uklonjeno je i sa pločnika u gradu Jedrene, na zapadu Turske. U centru mesta, gde pišu imena najznačajnijih fudbalera Fenerbahčea, Galatasaraja, Bešiktaša i Trabzona, obrisan je nedavno samo Šukur.

Pored ovog prekrajanja istorije, vlast je učinila i konkretne mere protiv Hakanove porodice, budući da je uhapsila njegovog oca Selmeta Šukura. Sud je, takođe, naredio zaplenu kompletne imovine.

0 Shares
0 Shares
Copy link