Početna  /  Osude iz Rusije nakon ulaska Crne Gore u NATO
Crna Gora Svijet Vijesti

Osude iz Rusije nakon ulaska Crne Gore u NATO

Rusija je u ponedjeljak, nakon ulaska Crne Gore u članstvo NATO-a, upozorila tu zemlju zbog “neprijateljskog smjera” i osudila je “antirusku histeriju” u Crnoj Gori.

Ilustracija

Rusko ministarstvo spoljih poslova objavilo je kako Crna Gora “ima punu odgovornost” nakon pridruživanja sankcijama EU protiv Rusije 2014.

“U svjetlu neprijateljskog smjera koji su izabrale crnogorske vlasti, ruska strana zadržava pravo na preduzimanje mjera odmazde na recipročnoj bazi. U politici kao i u fizici za svaku akciju postoji reakcija”, napisalo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Na svečanosti ulaska Crne Gore u NATO pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Šenon rekao je kako je “pohvalno što je ostvarila svoje suvereno pravo da izabere vlastite saveze u svjetlu udruženog pritiska izvana”.

Veze Crne Gore i Rusije, njenog glavnog slavenskog i pravoslavnog partnera i najvećeg ulagača pogoršale su se nakon što je zemlja zatražila pristupnicu NATO-u.

Prošlog oktobra Crna Gora je objavila kako su ruski špijuni i lokalne proruske stranke pokušavale zaustaviti taj put i ubiti tadašnjeg premijera Milu Đukanovića što je Kremlj odbacio kako apsurdno.

Prošle sedmice zastupnik vladajućih socijalista nakratko je zadržan na moskovskom aerodromu i Crna Gora tvrdi da postoji popis crnogorskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

0 Shares
0 Shares
Copy link