Početna  /  Oštre reakcije iz Republike Srpske: Neka Izetbegović zapamti današnji dan
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Oštre reakcije iz Republike Srpske: Neka Izetbegović zapamti današnji dan

U sarajevskoj Vijećnici zvanično je odlučeno da će  BiH će pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije, u međuvremenu su stigle su prve reakcije iz Republike Srpske, a Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS oštro su reagovali na odluku bošnjačkih lidera.

vukota_govedarica_mojahercegovina

Savjetovanje se održalo pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a u organizaciji Fondacije “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Sastanku je prisustvovao veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

U međuvremenu su stigle su prve reakcije iz Republike Srpske koje su, očekivano,  oštre.

Nema nikakve sumnje da je u ovoj maratonskoj trci iscrpljivanja Izetbegović pretekao Dodika. Nemam sumnju, odlučio je da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH – već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva”, kazao je Govedarica.

Govedarica je poručio da Bakir Izetbegović dobro upamti današnji dan. 17. februara je početak kraja njegove političke karijere.

Javno ga pozivam da odgovori ukoliko Međuarnodni sud pravde odbije reviziju – hoće li preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto Predsjedništva BiH”, kazao je predsjednik SDS-a za N1.

Čubrilović je kazao da postupak revizije tužbe BiH protiv Srbije neće doprinijeti dobrim odnosima unutar BiH.

“Dodatno će doprinijeti raspirivanju strasti i emocija sa svih strana. Koristiti prošlost da bi se uništavala sadašnjost i budućnost nije razumna odluka”, ocijenio je Čubrilović.

Komentar  aktuelnog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića je da sve ono što retroaktivno unazad vraćamo  neće donijeti dobro nikome, i dodao da u Srebrenici želi pokazati politiku razvoja bez etničkih mimoilaženja.

U međuvremenu Branislav Borenović predsjednik PDP je istakao da će tražiti posebnu sjednicu Skupštine i usaglašavanje svih političkih opcija u Srpskoj kako bi se zauzeo jasan stav Republike Srpske o potencijalnoj reviziji presude protiv Srbije i Crne Gore.

107 Shares
Copy link
Powered by Social Snap