Osnovci biraju zanimanja – šta nude hercegovačke srednje škole?

ISTOČNA HERCEGOVINA – Prvi upisni rok za buduće srednjoškolce počinje 10. juna, a na području istočne Hercegovine u nastupajuću školsku godinu biće upisana 574 učenika.

SŠC “Golub Kureš” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

 

U tri trebinjske srednje škole biće upisano 320 učenika, raspoređenih u 13 odjeljenja. Gimnazija “Jovan Dučić” u Trebinju ove godine upisuje četiri odjeljenja, a planirano je da bide upisano 96 učenika, rekao je  direktor ove škole Mišo Pešić.

Prema riječima Nedeljke Ilijić, vršioca dužnosti direktora Centra srednjih škola u Trebinju, u narednu školsku godinu biće upisano pet odjeljenja po 24 učenika. Ove godine učenici mogu da biraju između zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni, turistički i medicinski tehničar, a moći će da se upišu i u kombinovano odjeljenje kuvar-konobar.

Ilijićeva je rekla da je planirano da se u ovoj školi 5. juna održi Dan otvorenih vrata, kako bi se učenici direktno upoznali sa zanimanjima i nastavnim programima koje im ova škola nudi. Tehnička škola u Trebinju upisuje četiri odjeljenja, tri četvorogodišnjeg i jedno trogodišnjeg smjera.

Direktor Tehničke škole u Trebinju Darko Rakić rekao je da je anketa koja je rađena u trebinjskim osnovnim školama pokazala da su učenici najviše zainteresovani za zanimanja tehničar računarstva i tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Osim navedenih, upisuju i jedno odjeljenje saobraćajne struke, te kombinovano odjeljenje zanata – mehaničar/auto-mehaničar. Rakić ističe da učenici nisu zainteresovani za zanatska zanimanja u njihovoj školi. On navodi da to nije samo stav učenika nego i njihovih roditelja koji uglavnom žele da njihova djeca završe četvorogodišnji stepen školovanja.

Direktor trebinjske Tehničke škole kaže da se svake godine nakon razgovora sa predstavnicima privrede, Zavoda za zapošljavanje i Gradske uprave donosi odluka o zanimanjima koja će te godine biti upisana. “Ove godine odlučili smo se da vratimo zanimanja koja su ranije bila, a sada su potrebna na tržištu rada. Odlučili smo da ove godine upišemo dva odjeljenja mašinske struke koja su najpotrebnija Trebinju zbog Industrije alata”, istakao je Rakić.

U trebinjskoj Muzičkoj školi upisuju 16 đaka, po osam na teoretski i instrumentalni odsjek. Upis u ovu školu je 10. juna, a prijemni ispiti su 13. i 14. juna, dok su rezultati 15. juna.

U Srednjoškolski centar “Golub Kureš” u Bileći u narednu školsku godinu biće upisano 116 učenika raspoređenih u pet odjeljenja.

Direktor Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević rekla je da su bilećkim svršenim osnovcima ponuđene gimnazija, poslovno-pravni tehničar, mašinski tehničar kompjuterskog konstruisanja, varilac, a ove godine imaće mogućnost da upišu i zanimanje tehničar hortikulture.

Srednjoškolski centar “Pero Slijepčević” u Gacku u narednu školsku godinu upisaće četiri odjeljenja srednjih škola i to dva odjeljenja gimnazije, jedno odjeljenje mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje i jedno odjeljenje bravara.

Direktor Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” u Gacku Aleksandar Purović je naveo da bi ukupno trebalo da budu upisana 82 učenika. Srednjoškolski centar “Svetozar Ćorović” u Ljubinju ove godine će upisati 56 učenika u tri odjeljenja.

Ljubinjski osnovci od naredne školske godine obrazovanje će moći da nastave u gimnaziji, gdje je planiran upis dva odjeljenja, a osim toga biće im omogućen upis u ekonomsku školu. Jedno odjeljenje će biti upisano u LJubinju, a jedno u područnoj školi u Berkovićima.

Milena Koprivica

Autor