Početna  /  Osnovano Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji
Hercegovina Republika Srpska Srbija

Osnovano Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji

NOVI SAD – Pre par dana. preciznije u utorak uveče, u novosadskom Spensu, održana je osnivačka i izborna skupština Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji.

Predstavnici novosadskih studenata sa dva fakulteta: Ljubinjac Ivan Lečić sa elektrotehnike i Gačanka Zorana Radović sa mašinstva

Skup kome je prisustvovalo oko 300 budućih akademaca ocenjen je kao istorijski trenutak „za studente preko Drine“, a započeo je intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske.

Predsedavajući skupštinom Dušan Milošević, diplomirani pravnik, istakao je da je ideja i želja za okupljanjem svih studenata iz Republike Srpske u jedno udruženje prisutna već neko vreme kod jedne grupe studenata, a sada je naišle na podršku celokupnog studentskog sloja. Na osnivačkoj skupštini izabrani su organi udruženja. .

Upravni odbor sastavljen je od predstavnika fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Sa osnivačke skupštine – veliko interesovanje studenata

Njegovi članovi su potom iz svojih redova za predsednika Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji izabrali studenta Pravnog fakulteta Milana Pudara.

U obraćanju prisutnima u amfiteatru novosadskog Spensa, Pudar je, iznoseći ciljeve i aktivnosti Udruženja u narednom periodu, naglasio da će ono funkcionisati nezavisno i apolitično, zalažući se za bolji status svojih članova, zastupanje interesa svakog njegovog pojedinca, ali i za stvaranje još bolje povezanosti između studenata iz Republike Srpske i Srbije na svim poljima delovanja.

Simbolički uvod u to bio je svakako i zajednički nastup umetnika iz Republike Srpske i Srbije na osnivačkoj skupštini pomenutog udruženja.

Organizatori su se na kraju zahvalili svim prisutnim na masovnom odzivu i podršci, a među inicijatorima ovog skupa bio je i Ljubinjac Ivan Lečić, u svojstvu predstavnika studenata elektro – departmana ili elektrotehnike sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.