Početna  /  Optužnica protiv 11 pripadnika HVO-a zbog ratnih zločina u Mostaru
Hercegovina

Optužnica protiv 11 pripadnika HVO-a zbog ratnih zločina u Mostaru

MOSTAR – Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Dnevnik.ba navodi kako posjeduje optužnicu koja tereti Nedžada Ćorića, Juru Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca da su od juna 1993. do marta mjeseca 1994. godine tokom  oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH svojevoljno i svjesno učestvovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhapšeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno (naselje Bijelo polje)  u kojem su boravili od juna 1993. do  sredine oktobra 1993. godine.

Tereti ih se  da su u okviru širokog, rasprostranjenog i sistemskog  napada HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, odnosno, u sklopu državne ili organizovane politike, za činjenje tog napada, počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protivpravno zatvorili , zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriji tzv. Herceg- Bosne s ciljem njegovog progona.

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranja atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uslovima  i bez osnovnih životnih potreba.

U optužnici je jasno navedeno i kako su dijelili zajednički plan unaprjeđenja sistema zlostavljanja, a sve je to  bilo u cilju udruženog zločinačkog pothvata ili kao  prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženog zločinačkog pothvata.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap