Početna  /  Opšti izbori u BiH biće raspisani 8. maja
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Opšti izbori u BiH biće raspisani 8. maja

“Najvjerovatnije će to biti 8. maja. Onog trenutka kada bude poznat datum i dnevni red sjednice biće objavljeno na našoj veb stranici”, rekli su nam iz CIK-a.

Prema važećem Izbornom zakonu BiH CIK je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Opštih izbora. Iz Centralne izborne komisije već su ranije najavili kako će poštovati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opšte izbore.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku da biraju članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poslanike za Predstavniki dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-adanas će održati sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorke SAD-a u BiH Morin Kormak, a prisustvovaće i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opšte izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap