Početna  /  Oprez: Klizavi kolovozi, ugažen snijeg, poledica i magla
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Oprez: Klizavi kolovozi, ugažen snijeg, poledica i magla

U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima mjestimično ugaženog snijega, te poledice, upozoravaju iz Auto-moto saveza Srpske.

Čišćenje snijega u BiH

U kotlinama i duž riječnih tokova, kao i preko planinskih prevoja, vidljivost je smanjena zbog magle, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na dionici magistralnog puta Banjaluka-Јajce, lokalitet Srpskih toplica, te na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, i dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog snijega na kolovozu, sporije se saobraća u višim predjelima Federacije BiH.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Blažuj-Tarčin-Konjic, Semizovac- Olovo-Kladanj, Livno-Šujica-Kupres, Livno-Glamoč-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosansko Grahovo- Drvar-Bosanski Petrovac.

Na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova neophodan je oprez zbog povremeno jačih udara vjetra koji stvaraju snježne nanose.

Zbog urušavanja potpornog zida jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu Resanovci-Drvar.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

0 Shares
0 Shares
Copy link