Početna  /  Opozicija se ujedinjuje u Doboju, Todorović pod pritiskom SNSD-a da odustane od kandidature
Izdvajamo Teme i komentari

Opozicija se ujedinjuje u Doboju, Todorović pod pritiskom SNSD-a da odustane od kandidature

Srđan Todorović
Srđan Todorović, član Predsjedništva Socijalističke partije, gotovo izvjesno će biti zajednički kandidat dobojske opozicije za gradonačelnika tog grada na ponovljenim izborima, iako, prema saznanjima Moje Hercegovine, trpi velike pritiske da odustane od kandidature.

Naime, prema tvrdnjama odlično obaviještenih izvora našeg portala, čelnici opozicije (SDS, PDP i DNS) prethodnih dana već su postigli načelni dogovor sa Todorovićem da ga podrže u izbornoj trci protiv kandidata SNSD-a, Borisa Jerinića. Takođe, naši izvori tvrde da je čvrsto dogovoreno i to da raniji kandidat SDS-a, Cvijetin Filipović, odustane od kandidature za gradonačelnika Doboja.

“Filipović se sa takvom odlukom odmah složio, pa je još jedino ostalo da Todorović istraje u odluci da bude zajednički kandidat opozicije u Doboju. Kako sada stvari stoje, on je odlučan da ne popusti pod pritiscima, iako posljednjih dana prema njemu stižu razne ponude, ali i prijetnje iz samog vrha SNSD-a da odustane od kandidature”, otkrivaju naši sagovornici.

Tenzije na relaciji SP-SNSD

Srđan Todorović je za Moju Hercegovinu potvrdio da, kako kaže, nema namjeru da odustane od kandidature za gradonačelnika Doboja, odbijajući da komentariše saznanja našeg portala da su SDS, PDP i DNS već odlučili da ga podrže kao svog “zajedničkog” kandidata.

Socijalistička partija i ja lično sigurno nećemo povlačiti kandidaturu. Što se tiče eventualne podrške drugih stranaka, mogu samo reći to da je svaka podrška dobrodošla, ali ja prvenstveno računam na podršku građana Doboja”, kaže Todorović za naš portal.

Da su u SNSD-u, najblaže rečeno, ostali zatečeni sve izvjesnijim “vjerolomstvom” svojih dugogodišnjih koalicionih partnera iz SP-a, potvrđuje i jučerašnja nervozna reakcija poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Sanje Vulić, inače nosioca izborne liste te stranke u Doboju.

Na informaciju da bi Todorovića u izbornoj trci protiv Jerinića mogle podržati sve opozicione stranke, Vulićeva je najavila odmazdu protiv “neposlušnog” dobojskog socijaliste, koji se nalazi na čelu Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS. Ona je tom prilikom iznijela i šokantne tvrdnje kako su resursi Srpske u stvari resursi njenog SNSD-a.

Sanja Vulić (Foto: S. Pašalić)

Od Izvršnog komiteta SNSD-a očekujem hitnu reakciju i smjenu Srđana Todorovića, takozvanog koalicionog partnera koji arči SNSD-ove resurse u Banjaluci, a istom tom SNSD-u pravi opstrukcije u Doboju. Slavko Gligorić i Srđan Todorović su glavni inicijatori protesta i kompletne gungule. Od svoje nemoći napravili su predstavu i Doboj pokušali predstaviti kao grad-slučaj. Oni su direktni saučesnici srpskim izdajnicima iz SDS-a i PDP-a”, rekla je Vulićeva za Srpskainfo.

Iako je lider socijalista Petar Đokić mudro izbjegavao da se uključi u dobojsku zavrzlamu i javno učestvuje u trzavicama sa većim koalicionim partnerom na republičkom nivou, SNSD-om, naročito nakon što je SPS Gorana Selaka izbačen iz vladajuće koalicije, Moja Hercegovina saznaje da je dao punu podršku Todoroviću da istraje u svojim namjerama.

Spremni podržati Todorovića

Nemanja Vasić, član Predsjedništva SDS-a, za Moju Hercegovinu takođe potvrđuje da se u najvišim organima te stranke razgovaralo o tome da opozicija u Doboju, kako kaže, podrži jednog, zajedničkog kandidata koji će izaći “na crtu” aktuelnom SNSD-ovom gradonačelniku Borisu Jeriniću.

Nemanja Vasić

Razgovarali smo o tome na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDS-a, ali još nismo donijeli konkretan zaključak. U svakom slučaju, odluka o tome mora biti brzo usvojena kako bi se na pravi način pripremili za izbore i donijeli građanima Doboja prijeko potrebne promjene”, kaže Vasić za naš portal.

Spremnost da podrži Todorovića iznio je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić ukoliko je, kako je dodao, Todorović spreman da predvodi opozicioni blok u Doboju.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija (CIK) BiH prije dva dana donijela je odluku o poništavanju izbora na 89 od ukupno 108 biračkih mjesta u Doboju za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Na sjednici CIK-a ustanovljene su brojne malverzacije na biračkim mjestima u tom gradu, koje su se dešavale za vrijeme održavanja lokalnih izbora 15. novembra prošle godine.

Tako je, na primjer, ustanovljeno omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata BiH, više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta, a grafolozi su, takođe, utvrdili i brojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno njihovo falsifikovanje. Isto tako, utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Osim u Doboju, CIK je donio odluku o poništavanju izbora na najvećem broju biračkih mjesta i u Srebrenici, a član CIK-a iz Republike Srpske, Vanja Bjelica Prutina, javno se požalila na žestoke pritiske kojima je bila izložena zbog toga što je ranije podržala zaključak CIK-a o ispitivanju nepravilnosti izbornog procesa u Doboju i Srebrenici.

Nedugo nakon odluke CIK-a o poništavanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici, lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vulgarno je izvrijeđao Vanju Bjelicu Prutinu jer je, kako je rekao, “udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu”.

Lokalni knez

Obren Petrović

Doboj je grad kojim već 20 godina neprikosnoveno vlada Obren Petrović, aktuelni poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je u periodu od 2002. do 2018. godine obavljao (grado)načelničku funkciju. Bio je član SDS-a od 1995. godine ali je izbačen nakon prethodnih opštih izbora jer je otvoreno podržao lidera SNSD-a Milorada Dodika i saopštio da je spreman na koaliranje sa tom strankom bez obzira na suprostavljene stavove tadašnjeg vrha SDS-a na čelu sa Vukotom Govedaricom.

Ubrzo prelazi u SNSD gdje dobija poziciju predsjednika Gradskog odbora, i tako i formalno dolazi na čelo dojučerašnjih političkih protivnika koji su decenijama kritikovali njegov način vladavine. Da je relacija Petrović-Dodik i ranije imala određenu nezvaničnu saradnju sumnjali su mnogi Petrovićevi saborci iz SDS-a jer su rezultati lokalnih izbora uvijek išli u korist Petroviću i SDS-u a opštih Dodiku i SNSD-u. Veza između ovog dvojca bio je SNSD-ov Uroš Gostić.

Takođe, Petrović se, uz Miću Mićića, dugogodišnjeg gradonačelnika Bijeljina, koji je preminuo krajem prošle godine, smatrao jednim od dvojice najjačih “lokalnih knezova” u Srpskoj, koji su u svojim sredinama bili neprikosnoveni i kojima se vrhovi stranaka nisu mogli nametnuti kao autoriteti.

O. Tešić, B. Knežević

15 Shares
15 Shares
Copy link