Početna  /  Opozicija na zajedničkom sastanku dogovorila zajednički nastup i najavila pobjedu na izborima 2022. godine
Republika Srpska

Opozicija na zajedničkom sastanku dogovorila zajednički nastup i najavila pobjedu na izborima 2022. godine

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj danas su na Jahorini održali sastanak na kojem je dogovoren zajednički nastup na opštim izborima 2022. godine, a bilo je riječi o zaduženju Republike Srpske na Londonskoj berzi, izmjenama Izbornog zakona kao i o ”varnicama” koje je izazvao ”Non-paper”, a oštro se osudila retorika Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Iako su mediji danima nagađali o imenima kandidata za ključne funkcije, na današnjem sastanku o konkretnim imenima nije bilo riječi, a podvučeno je da će se o tome svakako razgovarati u narednom periodu i da će se kao kandidati na ključnim pozicijama naći oni koji budu imali najviše šanse za pobjedu. Rečeno je i da će opozicija uskoro predstaviti zvanični dokument djelovanja te da će se tim sigurno proširiti još nekim imenima. Na sastanku su prisustvovale delegacije PDP-a, SDS-a, Liste Nebojše Vukanovića i DNS-a.

Iako su mnogi očekivali da će se na današnjem sastanku opozicije održanom na Jahorini izaći sa imenima kandidata za ključne pozicije na izborima koji će se održati naredne godine, do toga nije došlo, a kako se moglo čuti od predstavnika svih prisutnih političkih subjekata, o imenima je rano govoriti i da nema sumnje da će kandidati biti oni za koje se zajednički procijeni da imaju najveće šanse za pobjedu. Rečeno je da će ovakvih sastanaka u narednom periodu biti još, kao i to da se očekuje uključenje još nekih stranaka i pojedinaca, kako parlamentranih, tako i onih koje nisu parlamentarne. Najavljeno je potpisivanje dokumenta o ciljevima opozicionog bloka.

”Iskoristićemo vrijeme za izradu temeljnog dokumenta i vjerujemo da ćemo prve principe zajedničkog nastupa i naše vizije budućnosti Republike Srpske iznijeti na sljedećem sastanku.” – rekao je nakon sastanka Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Na današnjem sastanku govorilo se i o nužnosti promjena Izbornog zakona a zaključeno je da do tih promjena mora doći u ovoj godini jer će, kako tvrde, teško doći do promjena Izbornog zakona u izbornoj godini.

Glavnu riječ na današnjem sastanku vodili su lideri opozicionih parlamentarnih partija – Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, kao  i Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, koji je za sastanak delegirao i Đorđa Vučinića, Nenada Grkovića i Vidomira Parežanina. Na sastanku je poručeno da rata u Bosni i Hercegovini neće biti, a povodom aktuelnih izjava Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika a koje se tiču (ne)stabilnosti u BiH. Izražena je sumnja da je priča o ”Non-paper” te mogućem ratu i podjelama teritorija dogovorena na relaciji SNSD-SDA, a retorika koja se u posljednih nekoliko dana mogla čuti od strane Izetbegovića i Dodika nazvana je ”zamajavanjem javnosti i skretanjem pažnje sa životnih tema”.

”Bakir skreće pažnju sa svoje supruge Sebije, a Dodik skreće pažnju sa kriminala, kraha zdravstvenog sistema i pljačke.” – Nebojša Vukanović

Tema današnjeg sastanka bila je i ekonomska situacija u Republici Srpskoj sa posebnim akcentom na novo zaduživanje koje je ovoga puta išlo preko Londonske berze. Rečeno je da je kamata od nešto preko 5% ogromna i da to znači da će se oko 150 miliona KM otplatiti na ime kamate.

”Federacija BiH je izašla s obveznicama sa šet puta manjim kamatnim stopama nego što su to uradili ovi banditi. Očigledno se tu radi o kriminalu i sigurno se radi o novcu otuđenom od građana. Neko želi na narodu i građanima da zaradi i na kamatama.” – rekao je Branislav Borenović.

Borenović je nakon sastanka na svom Tviter nalogu objavio fotografije koje dokazuju da je Federacija Bosne i Hercegovine na istom tržištu emitovala 40 miliona KM obveznica po kamatnoj stopi od 0.85% što je gotovo 6 puta manja kamata od one na koju su pristali Radovan Višković i Zora Vidović.

Nebojša Vukanović je naglasio da štetna zaduženja poput ovog ne smiju proći nekažnjeno i podsjetio na dešavanja na Islandu kada su štetna zaduženja poništena a krivci procesuirani.

”Krajnje je vrijeme da političko smeće iz ‘90-ih godina pometemo na smetljište istorije i da se ovdje okrenemo životnim temama. Ključna stvar je da pohapsimo sve korumpirane političare i bankare i da ugovore proglasimo nevažećim. Ako se išta budem pitao, Zora Vidović i Radovan Višković će završiti u zatvoru a biće poništeni svi štetni ugovori po Republiku Srpsku.” – rekao je Nebojša Vukanović.

Nakon sastanka, na konferenciji za medije, novinari su u više navrata inisistirali da se objave imena koja figuriraju kao najozbiljniji kandidati za ključne pozicije, no do toga nije došlo jer je više puta naglašeno da je o imenima rano govoriti i da nema sumnje da će to biti ljudi za koje se zajednički procijeni da imaju najveće šanse za pobjedu koja je, po riječima lidera opozicije, već gotovo izvjesna. Do izbora naredne godine ostalo je preko 500 dana, to je period u kojem će se sigurno neke stvari iskristalisati, a uprkos tome što su najave opozicije o rušenju Milorada Dodika u prethodnim izbornim ciklusima ostajale na tome, prethodni lokalni izbori pokazali su da su promjene moguće. Ipak, pred opozicijom je ogroman posao, a prvi značajan korak učinjen je danas na sastanku na kojem je načelno dogovoreno zajedničko djelovanje i najavljena (još jedna) pobjeda nad Miloradom Dodikom…

Igor Svrdlin

 

 

 

 

1 Share
1 Share
Copy link