Početna  /  “Opasno je što se neko iz Srbije izvinjava za zločin u Srebrenici”
Hercegovina

“Opasno je što se neko iz Srbije izvinjava za zločin u Srebrenici”

Gost emisije Pressing na N1 bio je vladika Grigorije, vjerski službenik koj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uputio je izvinjenje Dubrovnik zbog stradanja.

vladika-grigorije-n1

Tomislavu Nikoliću je odgovorio na prozivke da ga je nazvao “benom” i drugim uvredljivim komentarima, ali je kazao da to nije tačno i da određeni mediji iz Srbije svjesno vode rat protiv njega.

Nekada mi pripisuju moći i sposobnosti koje nemam, ali me nekada i podcijene. Bio sam kod Nikolića nakon svih neumjerenih izjava, popili smo malo rakije, popričali i rastali se kao ljudi”, ispričao je.

Na pitanje da li to znači da je Nikolić oprostio komentar “da je Boris Tadić učinio ono što je Nikolić u vezi s Kosovom visio bi na Terazijama.”

To znači i Nikolić, nije on glup čovjek”, mišljenja je Grigorije.

Zamjerio je predsjedniku Srbije zbog izvinjenja koje je uputio Bošnjacima za Srebrenicu. Vladika Grigorije je uputio izvinjenje Dubrovniku zbog stradanja.

Nisam mu zamjerio što je uputio izvinjenje već što nas je nazvao Bosancima. Ali to je bilo u afektu. Htio sam naglasiti da je opasno da se neko iz Srbije izvinjava jer se desio zločin u Srebrenici. Mislim da mi bosanski Srbi i muslimani trebamo pogledati jedni drugima u oči i da mi to riješimo, a ne Nikolić, Erdogan ili neko deseti.”

Vladika Grigorije je rekao da smo se mi klali između sebe i da mi jedini možemo to riješiti.

Ne treba niko da nas miri ili zavađa, ako smo razumni. Jedni od drugih trebamo tražiti oprost. Kada sam u dubrovačkoj katedrali tražio oprost odmah je na isti način govorio i biskup dubrovački i zbog toga naš odnos napreduje“, smatra gost Amira Zukića.

Na pitanje zašto se on ne izvine kako bi krenuo proces oproštanja jednih, drugih i trećih u BiH, vladika je rekao: “To je jedna od najskupljih i najmoćnijih riječi i stvari koje donosi religija. Oprostiti nekome imati mjesta u svom srcu za njega. Kad bi meni neko oprostio to znači da on mora otvoriti svoje srce za mene i obratno. Ja to mogu reći formalno, ali to ne želim jer imam osjećaj da bi rekli “E sada dođite da vas sve zatvorimo u zatvor, priznali ste.”

“Da bilo ko sada, mogu to da kažem formalno, ali ja tu riječ ja ne izgovaram formalno, ne želim je izgovoriti nikada ‘Oprostite, mi smo pogriješili u Sarajevu, Srebrenici, Goraždu, Višegradu, bilo gdje. A onda će reči ‘dođite sada ovamo da vas zatvorimo u zatvor, priznali ste?’. To nije taj put o kojem ja pričam. To je put u kojem kažem ‘dođi brate da te zagrlim’. To se ne dešava i nema iskrenog traženja oproštaja niti obostranog praštanja”, kazao je vladika Grigorije.

“Stvar nije tako jednostavna. U svemu ima jedna strašna politička ujdruma, da se jedan narod satanizuje zvog toga što je bio neki kreten, zločinac, silovatelj… Da kažemo sada da su svi Srbi silovatelji, svi Hrvati koljači, svi muslimani su podli i podmukli i tako dalje. To je ona generalizacija koja može biti katastrofalna i ja bojim toga. Svaki naš korak u BiH mora iskren, pažljiv, racionalan, odmjeren i vrlo je značajno da se tu ništa ne radi lažno. A pogotova ta najskuplja riječ oproštaj”, kazao je on.

Tekst i foto: N1 televizija

0 Shares
0 Shares
Copy link