Omladinski pozorišni kamp i festival ”Agon” – Ifigenija novog doba

U Domu mladih u Trebinju, sinoć su u o kviru drugog dana omladinskog pozorišnog kampa i festivala ”Agon” nastupili mladi glumci, polaznici škole glume pri Centru za kulturu Zavidovići koji su odigrali komad ”Ifigenija” mlade hrvatske dramaturškinje Lane Šarić. Komad se oslanja na Euripidovu tragediju ”Ifigenija u Aulidi” a smještanjem radnje u današnjicu potvrđuje se svevremenost antičke tragedije. Mladi glumci vođeni od strane Sanele Ahmić i Alme Osmanović prijatno su iznenadili svojom igrom, scenskom artikulacijom i razumijevanjem onoga što igraju i što žele poručiti. Cjelokupnom dojmu doprinijela je i kamerna postavka, a glumci iz Zavidovića su jako težak zadatak izveli iznenađujuće uvjerljivo. Večeras će se u 19:00 predstaviti HKUD ”Didak” iz Gradnića, i to pobjedničkom predstavom ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog festivala dramskih amatera ”Fedra”, a u pitanju je komad ”Smak svita” Dragana Komadine, a u režiji Roberta Pehara. 

Euripid je, kako ga mnogi zovu, posljedni od tri velika tragička pjesnika, nakon Eshila i Sofokla. Autor je brojnih tragedija od kojih se, u prvom redu, svakako ističu ”Medeja”, ”Trojanke”, ”Elektra”, ”Feničanke” te ostala djela. U djelu ”Ifigenija u Aulidi”, koje je poslužilo kao osnova Lani Šarić, Euripid se bavio mitom o žrtvovanju Ifigenije. Agamemnon, Ifigenijin otac, na nagovor vrača Kalhanta, žrtvuje svoju kćer, obećavši je Ahileju, u namjeri da pridobije Artemidinu naklonost. Nakon toga se ipak kaje te javlja svojoj ženi, kraljici Klitemnestri da ne daje Ifigeniju, Ahilej saznaje za Agamemnonovu igru i odmotava se klupko koje u ovoj tragediji ipak nema tragične razmjere. Iako Ifigenija želi da se žrtvuje, uvidjevši da rat kuca na vrata, ali Artemida sklanja Ifigeniju sa žrtvenika, podmetnuvši košutu. Ovo Euripidovo djelo inspirisalo je mladu i cijenjenu dramaturškinju Lanu Šarić da 2005. napiše komad ”Ifigenija”, što je njen prvijenac, postavivši radnju tragedije u današnje vrijeme, u kojem se takođe štošta žrtvuje, pa i djeca, a sve zarad karijere, bogatstva ili materijalnog dobra bilo koje vrste. U komadu Lane Šarić, Ifigenija se herojskim činom ipak žrtvuje, za dobrobit porodice, ali i cijelog društva. Jasno je da motivi prisutni i u originalnom Euripidovom djelu, kao što su motiv porodice i rata, ne zastarijevaju i da su svevremeni, te da se zapravo mijenja samo kontekst. Kako se u grčkim tragedija žrtva obavlja gotovo bez izuzetka u cilju pridobijanja naklonosti bogova, tako je u današnjem kontekstu sva ta žrtva dobila drugačiji oblik, u velikoj mjeri neljudskiji, jer se često ne zna za čiju naklonost se žrtva čini.

U izvođenju mladih glumaca iz Zavidovića, svedenim kostimom koji je zapravo jasan znak, te svedenim prostorom u kojem glumci igraju okruženi publikom, snažno je poentirana vječnost tema obrađivanih u grčkim tragedijama. Današnji svijet koji potpuno potiskuje duhovnost, u prvi plan ističući materijalizam, važna je tema kojom se mladi svakako trebaju baviti, a jedan od najboljih načina progovaranja o tome je kroz jednu osvješćenu angažovanu predstavu, kakvu smo imali priliku sinoć vidjeti. Iako u komadu Lane Šarić ne postoji hor, u inscenaciji koju potpisuju Sanela Ahmić i Alma Osmanović hor je ubačen i funkcioniše više nego dobro. Uglavnom preciznom glumačkom igrom, na momente začuđujuće posvećenom i, što je još važnije, osvješćenim izrazom, talentovani glumci su prevazišli očekivanja mnogih i veoma dobro se ”izborili” sa djelom na kojem bi mnogo iskusniji glumci ”pali”. Dominantan lik u predstavi bila je kraljica Klitemnestra, u tumačenju Iman Bubić, koja je jasnim znakovima i sjajnom glumačkom igrom pokazala talenat koji sigurno u budućnosti neće ostati neprimijećen. Veliku pomoć i podršku imala je u ostatku ansambla, jer kako je konstatovano na okruglom stolu, podanici kraljicu čine kraljicom, pa i ostatak ansambla zaslužuje pohvale. Stoga, red je navesti sve one koji su sinoć igrali, a to su Iman Ahmić u ulozi Ifigenije, Almir Omerašević, koji je tumačio kralja Agamemnona, zatim Hanan Osmanović u tumačenju Ahileja, sjajni Edvin Joldić, koji je jako posvećeno i sugestivno odigrao batlera, te hor koji zaslužuje sve pohvale, a glumice Adna Marušić, Ajša Kalabić i Dina Bjelić funkcionisale su kao jedna duša dodavši cjelokupnom utisku sjajan pečat.

Kako su tvorci ove predstave u programskoj knjižici naveli, žrtvovanje Ifigenije danas predstavlja odricanje prava na budućnost mladoj generaciji, a Ifigenija se žrtvuje uprkos besmislenosti žrtve, jer ta žrtva uništava budućnost porodice, a za dobrobit porodice Ifigenija i podnosi tu žrtvu.

Predstava otvara brojna pitanja savremenog, mladog čovjeka, a osnovno pitanje bi moglo biti zašto i u kojoj mjeri današnji svijet žrtvuje mlade, zloupotrebljava ih, potpuno ignorišuću želje, ciljeve i stavove mladosti. Iako to žrtvovanje mladosti često nema fatalan ishod, ishod je i dalje vrlo fatalan, ali bez smrtnog ishoda. Mladi su izgubljeni, razapeti, ogorčeni, apatični, a uslijed svega toga tonu u depresiju, asocijalizaciju, ili u kriminal i druga anomalna ponašanja. Pri Centru za kulturu u Zavidovićima radi se jako kvalitetno, to potvrđuje sinoćnja predstava, a kako je sama profesorica Sanela Ahić rekla, pred kraj procesa, na par generalnih proba, podržao ih je svojim dolaskom i sugestijama Miroljub Mijatović, glumac BNP Zenica i dramski pedagog, koji sa mnogo uspjeha već godinama radi sa mladim dramskim entuzijastima. Takva vrsta podrške i saradnje je neophodna, a rezultati su više nego očigledni. Igranje tragedije spada je jedan od težih glumačkih zadataka, što se, sudeći po igri koju su sinoć prikazali mladi glumci amateri, ne bi reklo, jer fascinira lakoća s kojoj su oni igrali ovaj težak žanr. Nevjerovatno posvećeni i osvješćeni, pružili su publici kvalitetan pozorišni čin, kojeg se, bez sumnje, ne bi postidjeli ni mnogo ozbiljniji ansambli.

Zaključno sa 26.8. tekuće godine, svake večeri u 19:00 u Domu mladih, publika ima priliku da, u okviru prvog omladinskog pozorišnog kampa i festivala ”Agon”, besplatno pogleda po jednu predstavu, jedan krik mladih ljudi koji hrabro progovaraju o svemu onome što muči mladog čovjeka, ali se o tome, nažalost, u velikoj mjeri ćuti, ili se, još gore, problemi mladih potpuno svjesno ignorišu.

Igor Svrdlin

Autor