Početna  /  Oglasio se OHR: Gradonačelnik Mostara se bira tajno
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Oglasio se OHR: Gradonačelnik Mostara se bira tajno

Foto: Klix

Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasalo za gradonačelnika. Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA, dok je iz utrke ispala Irma Baralija.

Ipak, ubrzo nakon glasanja pojavila su se negodovanja jer je glasanje bilo javno, što je u suprotnosti sa Statutom, pa su mnogi prizivali reakciju Incka.

Incko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio danas, uz obrazloženje da koristi svoje ovlasti jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema statutu.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzemte potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Incko u pismu mostarskim vijećnicima.

Na identičan način Incko je postupio i 2009. godine, kada je naložio da se tajno izabere novi gradonačelnik.

To znači da će se vjerovatno ponovo morati organizovati prvi krug glasanja gdje će vijećnici sada tajno birati između Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića. Naravno, Gradsko vijeće mora potvrditi da li će ponoviti prvi krug i poslušati Incka.
Izvor: Klix
0 Shares
0 Shares
Copy link