Početna  /  “Odsudna bitka za prava boraca”: Ko dolazi na protest u Banjaluku?
Izdvajamo Teme i komentari

“Odsudna bitka za prava boraca”: Ko dolazi na protest u Banjaluku?

Sutrašnji protest u Banjaluci, koji organizuje poslanik Narodnog fronta Radislav Dončić, vjerovatno predstavlja jedan od posljednjih pokušaja nekadašnjih boraca Vojske Republike Srpske da se izbore za svoja prava i život dostojan čovjeka.

Ovo za Moju Hercegovinu kaže potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” Nedeljko Klincov, poručujući da će se pripadnici tog udruženja masovno priključiti sutrašnjem skupu.

Podsjećamo, Radislav Dončić je u znak protesta zbog katastrofalnog položaja boračke populacije u Srpskoj prije 16 dana otišao na brdo Kostreš iznad Dervente, gdje je podigao šator i najavio da 17. oktobra dolazi u Banjaluku kako bi, zajedno sa svojim saborcima i građanima, održao veliki protesni skup. Zahtjevi koje je Dončić ispostavio vlastima, a tiču se prava bivših boraca VRS, jeste povećanje mjesečnog boračkog dodatka na sedam maraka po mjesecu učešća u ratu, zatim konačno rješavanje problema zapošljavanja djece poginulih boraca, kao i revizija boračkih statusa, odnosno utvrđivanja ko su pravi, a ko lažni borci.

Osim Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, kako saznaje Moja Hercegovina, svoj dolazak na sutrašnji protest u Banjaluci najavili su i pripadnici Udruženja nezadovoljnih boraca VRS iz Novog Grada. Nezvanično, veći broj demobilisanih boraca trebalo bi organizovano da dođe iz Bijeljine, čiji je gradonačelnik Ljubiša Petrović javno pružio podršku Dončiću, obilazeći ga na Kostrešu, a dolazak u Banjaluku očekuje se i iz nekih drugih gradova, posebno iz sredina u kojima je Narodni front Jelene Trivić uspio da formira snažnije gradske i opštinske odbore.

“Nema tu nikakve politike, već isključivo borbe za osnovna prava ratnih veterana i onih koji su stvarali i odbranili Republiku Srpsku. U Dončićevom protestu vidjeli smo iskrenu namjeru da se položaj bivših boraca popravi i zato mu dajemo punu podršku. Ako odziv na proteste bude slab, to znači da su naši saborci zadovoljni sadašnjim stanjem, ponižavajućim statusom i mrvicama koje dobijaju od vlasti. Neka im onda tako i bude. Niko od tih koji ne dođu na protest više neće imati ni zrno moralnog prava da se bilo šta buni. Neka sjede u svojim kućama i uživaju u “blagodetima” koje im je ova vlast pružila. Niko više ne treba da se umjesto njih bori za njihova prava”, kaže Nedeljko Klincov za Moju Hercegovinu.

Inače, Radislav Dončić za naš portal takođe tvrdi da protest koji je krenuo na Kostrešu, a sutra bi trebalo da svoje “finale” dobije u Banjaluci, ni na koji način nije pokrenuo zbog svog političkog rejtinga ili ličnih interesa, već, kako kaže, isključivo zbog katastrofalnog položaja u kojem se nalazi ogroman broj njegovih bivših saboraca.

“Ovo nije izborna godina pa da pokušavam sebi podići rejting. Kao bivši borac VRS maksimalno saosjećam sa svojim saborcima koji su poniženi do krajnjih granica. Meni ovo zaista nije trebalo, ali želim da pokušam nešto konkretno da uradim kao narodni poslanik. Vjerujem da su ljudi to prepoznali i da će podržati napore da se konačno popravi položaj onih koji su s puškom u ruci odbranili Republiku Srpsku”, kaže nam Dončić te dodaje da je ovo “odsudna bitka za prava boraca”.

Ono što je već sada poznato jeste to da će podrška sutrašnjem skupu izostati od strane čelnika Boračke organizacije Republike Srpske, koji su se, inače, prethodnih dana nalazili na meti žestokih kritika Dončića zbog, kako je navodio, saradnje sa režimom i potpunom nebrigom o stanju u kom se nalazi boračka populacija.
Dončić je, takođe, javno tražio da se BORS raspusti, jer, kako tvrdi, od njihovog (ne)rada bivših borci nemaju nikakve vajde.

0 Shares
Oznake
Copy link
Powered by Social Snap