Početna  /  Održana vanredna sjednica Savjeta ministara BiH, ovo su zaključci
Bosna i Hercegovina

Održana vanredna sjednica Savjeta ministara BiH, ovo su zaključci

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja korona virusa (SARS – Cov – 2/Kovid 19), koju je predložio predsjedavajući Savjeta ministara.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviće Informaciju Predsjedništvu BiH.

U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Savjet ministara donio u periodu od 17.03.2020. godine do danas, na suzbijanju širenja virusa Kovid -19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizovani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama

Podsjećamo, Savjet ministara BiH je i prije Zaključka Predsjedništva održao 2. vanrednu sjednicu 5.3.2020. godine, na kojoj je primio na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim korona virusom (Kovid – 19). Savjet ministara je na 4. vanrednoj sjednici održanoj 15.03.2020. donio Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

U Doboju je 14.3.2020. održan sastanak u vezi sa pojavom virusa korona predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Savjetu ministara da savladaju ove poteškoće

Savjet ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Kovid – 19, te će aktivnosti biti nastavljene.

Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, usvojio je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma.

Zaduženo je Ministarstvo spoljnih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast.

Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti „zeleni“ prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Savjet ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30.4.2020. do 24:00 sati.

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prevoz u cilju traganja i spasavanja, te prevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

Ovom odlukom Savjet ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS -KoV2 te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat.

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-KoV2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Savjet ministara je usvojio Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja korona virusa (Kovid-19) sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Savjeta ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje korona virusa.

Savjet ministara donio je Zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Savjeta ministara BiH mogu održavati putem video konferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da Savjet ministara BiH sjednice može održati putem video konferencije.

N1

3 Shares
3 Shares
Copy link