Početna  /  U Trebinju održana komemoracija povodom smrti doktora Dragana Sorajića
Hercegovina Trebinje

U Trebinju održana komemoracija povodom smrti doktora Dragana Sorajića

TREBINJE – Na komemoraciji povodm smrti neuropsihijatra Dragana Sorajića, koja je održana danas u Trebinju, govorio je predsjednik trebinjske Skupštine Slobodan Prtilo, u kojoj je Sorajić bio nezvisni odbornik, te  doktor Zdravko Paovica.

komemoracija-dragan-sorajic-trebinje-1
Komemoracija povodm smrti doktora Dragana Sorajića (FOTO: Moja Hercegovina)

Prtilo je za Sorajića rekao da je bio čovjek koji je sve dobro poznavao i razumijevao. U zdravstvu i javnom životu Trebinja ostavio je veliki i bitan trag. Nije mogao, kazao je Prtilo, da neka pitanja posmatra sa strane, pa se zato i uključio u političku scenu ovog hercegovačkog grada.

prtilo-komemoracija-trebinje
Predsjednik trebinjske Skupštine Slobodan Prtilo (FOTO: Moja Hercegovina)

On nikada nije bio samo doktor sa stetoskopom u džepu. Nikada nije bio samo psihijatar koji je našu bolest uklapao u komplikovanu naučnu kategoriju, niti je kad bio samo stručnjak koji se slijepo držao samo onoga što je naučio. Nikada nije bio javni radnik koji je istupao samo onda kada je nečim bio pogođen i podstaknut. Imao je dar da sve posmatra kao jednu čarobnu i čistu životnu sintezu. Mirio je suprotne polove, jer je znao da je život negdje između“, kazao je Prtilo.

On je naglasio da će zauvijek upamtiti savjete svog kolege, koji je, kako kaže, dobro poznavao kolektivni identitet i kolektivna zbivanja, ali da je često bio neshvaćen od okoline.

Zbog svog pristupa medicini, mi smo ga u Trebinju smatrali kao nadriljekara, koji je liječio i bez lijekova. Posebno smo cijenili to što su njegova vrata uvijek bila otvorena za sve koji su se našli u tjesnacu i nisi vidjeli ni svjetla ni izlaza. Sigurno znam da je on naše rane dobro osjećao i da ih je nosio u sebi. Bio je osjetljiv na grubu riječ, a kamoli na neki agresivan i bezumni potez. Za druge je imao razumijevanja, ali da li je nalazio načina da to primjeni na sebi, za nas će ostati vječna tajna“, rekao je Prtilo.

komemoracija-dragan-sorajic-trebinje-3
Komemoracija povodom smrti doktora Dragana Sorajića (FOTO: Moja Hercegovina)

Opraštajući se od svog kolege doktor Zoran Paovica je rekao da je Sorajić bio izvanredan profesionalac, koji je ostavio značajan trag u organizaciji zdravstvene zaštite u Trebinju, te sjajan kolega. Ljubav i ljudska toplina, koje je dijelio bez recepta, kazao je Paovica, bili su glavni lijekovi njegove terapije.

S njim nikad nije bilo monotono i malo je sa njim bilo razgovora, koji za sobom nisu ostavili neku dilemu ili temu za razmišljanje. Danas, ako bi nešto trebalo da se izdvoji ili naročito da se naglasi, onda bi se to ticalo njegove stalne namjere da se iz svakog čovjeka izvuče ono najbitnije i najplemenitije – zlatnu ljudsku nit. Nit, kojom je on bio opčinjen. U jednoj svojoj prozi opisao je, kako nad Trebinjem duva snažan jugo sa grmljavinom, koja uvlači strah u kosti. Vjerovao je da prirodi oko nas treba ljubav i ljudska toplina“, rekao je Paovica.

Dragan Sorajić, rođen je 1952. godine na Grabu – Zubci. U Trebinju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Medicinski fakultet 1977. godine u Sarajevu. Praksu je započeo u službi Hitne medicinske pomoći, gdje je radio i kao načelnik, do odlaska na specijalizaciju neuropsihijatrije, koju je završio 1985. godine. Postdiplomske studije iz Socijalne psihijatrije završio je 1990, a 1996. godine dodijeljeno mu je zvanje primarijusa. Dugogodišnji je načelnik Odjeljenja za neurologiju i psihijatriju Opšte bolnice u Trebinju i osnivač i načelnik Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Trebinju.

Bavio se i publicističkim radom. Bio je stalni saradnik „Glasa Trebinja“ i pisao je poeziju, koju je sabralo u zbirci „Modro platno“.

Neuropsihijatar Dragan Sorajić, nakon duže bolesti, preminuo je juče ujutru u trebinjskoj bolnici, u 64. godini života. Sahrana će se obaviti danas u 15 časova na gradskom groblju u Podgljivlju.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link