Početna  /  Odobren kredit BiH od 50 miliona eura za zapošljavanje
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Odobren kredit BiH od 50 miliona eura za zapošljavanje

Odbor direktora Svjetske banke danas je odobrio IBRD kredit u iznosu 50 miliona evra za Projekat podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini radi povećanja formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a koji će početi s mladima koji traže prvi posao.

Tatjana Proskurjakova
Tatjana Proskurjakova

Iz Svjetske banke navode da među nezaposlenima u BiH, više od 80 posto njih traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

Ističu da je posebno teško naći prvi posao u formalnom sektoru: 67 posto mladih je bez posla, u odnosu na ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 28 posto.

Šefica kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova izjavila je da će ovaj projekat dati direktan doprinos otvaranju radnih mjesta putem pružanja finansijskih podsticaja za formalno zapošljavanje u privatnom sektoru, počevši s mladima koji traže prvi posao.

Jednako je značajno što će ovaj projekat povećati zapošljivost, drugim riječima, sposobnost ljudi da nađu i zadrže dobar posao”, rekla je Proskurjakova.

Projekat ima dvije komponente. Prva – promocija zapošljavanja, će pomoći vladama Federacije BiH i Republike Srpske da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru za izabranu ciljnu grupu osoba koje traže posao (mladi, nezaposleni s niskim vještinama, dugoročno nezaposleni, stariji od 40 godina, žene i druge grupe u nepovoljnom položaju). Programi za koje će biti pružena podrška uključuju subvencionisanje plate, obuku uz rad, samozapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

Druga komponenta – sistemi upravljanja, monitoring i komunikacija će osigurati finansiranje za jačanje sistema upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike.

Biće finansirano jačanje IT sistema radi: omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija; pružanja onlajn usluga; monitoringa usluga koje se nude nezaposlenima i poslodavcima; uvođenja monitoringa učinka biroa za zapošljavanje, i monitoringa i objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada, saopšteno je iz Svjetske banke.

0 Shares
0 Shares
Copy link