Odlazak najstarijeg hercegovačkog pisca: Umro Mile Turanjanin

LJUIBINJE – U ljubinjskom selu Vođeni, u 90. godini, preminuo je najstariji hercegovački pisac Milovan Mile Turanjanin, koji je u penzionerskim danima napisao i samostalno izdao dvije knjige – „Grijeh i nepravda“ i „Hercegovački humor“.

Život u znaku rada i preduzimljivosti: Milovan Mile Turanjanin

– Napisao sam, u stvari, jednu tužnu i jednu veselu knjigu – govorio je, ističući da je u prvoj opisao ustaški zločin na jami Pandurica kod Vođena 1941. godine, u kome je stradao i njegov otac Petar, a u drugoj se, kroz istinite anegdote, uzrečice i poslovice, pozabavio vedrom stranom života u Ljubinju i Hercegovini.

Odrastajući u kući bez oca, Mile je bio izuzetno energičan i preduzimljiv radnik u raznim poslovima, ponajprije kao traktorista u ljubinjskoj zemljoradničkoj zadruzi i kao magacioner u hotelu „Ljubinje“, a samo one koji ga nisu lično poznavali mogao je začuditi podatak da se pod starost latio pera i odlučio da mlađim pokoljenjima ostavi i ove dvije knjige… Bilo mu je drago kad bi mu priznavali da je „pravi domaćin“, što je uistinu i bio. Strasno je volio sport, prvenstveno fudbal, a pobrinuo se još za života da sebi i supruzi podigne porodičnu grobnicu.

U tu grobnicu, u ljubinjskom pravoslavnom groblju, Milovan Mile Turanjanin biće sahranjen sutra (utorak) u 15 časova.

Tagovi:
Autor