Početna  /  Odbornici u Gacku izglasali budžet i kredit: Najavljeni ambiciozni projekti za ovu godinu
Hercegovina

Odbornici u Gacku izglasali budžet i kredit: Najavljeni ambiciozni projekti za ovu godinu

GACKO – Opština Gacko će u ovoj godini moći da računa na 9,76 miliona maraka budžetskih sredstava. Njima će biti pridodato i 4 miliona kredita koji će biti uložen u infrastrukturne projekte, odlučili su odbornici.

Sa jednog od ranijih zasjedanja SO Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
Sa jednog od ranijih zasjedanja SO Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Budžet opštine Gacko, koji na predhodnoj sjednici nije ”prošao”, danas je dobio zeleno svjetlo odbornika. U kasu će se, prema ovom dokumentu, u 2016-toj sliti oko 9,76 miliona maraka, što je za 380 hiljada manje nego u prethodnoj godini.

I najznačajnija stavka neporeskih prihoda, tzv. rudarska renta koja direktno zavisi od broja kilovata proizvedenih u RiTE Gacko, za ovu godinu je 9% manja i iznosi 4,7 miliona.

Odbornici su prihvatili prijedlog načelnika o kreditnom zaduženju u iznosu od 4 miliona maraka, koja će biti utrošena za finansiranje kapitalnih investicija. Najavljena je izgradnja sportske dvorane, trotoara uz magistralni put M20, prema naselju „Voćnjak“, rekonstrukcija gradskih ulica (Srpskih ratnika, Alekse Jakšića, Mitropolita Petra Zimonjića, Milorada Popovića), izgradnja oko 80 parking mjesta u Vidovdanskoj ulici, kao i uređenje trga Save Vladislavića i užeg gradskog centra.

Iz kreditnog zaduženja finasiraće se i izgradnja i rekonstrukcija lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Brljevo, Avtovac, Vrba, Stepen, Nadanići i Fojnica, ali i neophodni radovi na zgradama Osnovne škole “Sveti Sava” u Gacku i Avtovcu, te Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčevć”.

Najvažnije tačke na današjoj sjednici lokalnog parlamenta su usvajane bez značajnijih primjedbi i uz saglasnost gotovo svih odbornika. Lokalna vlast je, dakle, najavila ambiciozne projekte za ovu godinu, ali i impozantnu cifru od gotovo 14 miliona kojom će raspolagati.

Milanka Kovačević