Početna  /  Odbornici PDP-a upozoravaju na katastrofalno stanje u trebinjskim zdravstvenim ustanovama
Hercegovina

Odbornici PDP-a upozoravaju na katastrofalno stanje u trebinjskim zdravstvenim ustanovama

TREBINJE – Danas u 11:00 časova, ispred trebinjskog Doma zdravlja, održana je konferencija za medije koju su sazvali dr Saša Borjan i Ljubiša Krunić, odbornici Partije demokratskog progresa Trebinje. Na konferenciji, koja je za temu imala položaj zdravstvenih radnika Doma zdravlja i Bolnice Trebinje, ukazano je na izuzetno loše stanje u ovim ustanovama, te je apelovano na gradske vlasti da povećaju grant namijenjen zdravstvenim ustanovama.

Nesavjesni građani parkiraju vozila ispred ulaza u Bolnicu Trebinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Ljubiša Krunić, predsjednik kluba odbornika Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini grada Trebinja, je otvorio konferenciju ukazavši na izuzetno loše stanje u trebinjskoj Bolnici i Domu zdravlja, navodeći da, uz izuzetno loše uslove kojima raspolaže osoblje ovih ustanova, trebinjski doktori i medicinski radnici imaju najslabija primanja u Republici Srpskoj.

Upitan u kojem svojstvu je on na konferenciji, odgovorio je da je, iako nije zdravstveni radnik, po pozivu brojnih zaposlenih u trebinjskim zdravstvenim ustanovama, odlučio da progovori o lošoj situaciji u trebinjskoj Bolnici i Domu zdravlja. Za takvo stanje optužio je lokalni odbor SNSD-a koji je brojnim zapošljavanjem uoči posljednja dva lokalna predizborna ciklusa napravio kolaps u zdravstvenim ustanovama, te doveo Bolnicu i Dom zdravlja u katastrofalno stanje. Zbog uslova sa kojima su suočeni, kao i veličinom primanja, Krunić je naveo da zdravstveni radnici u Trebinju rade i više nego korektan posao, a apelovao je da doktorima i medicinskom osoblju plata bude povećana za 25%. Ukazao je i na problem nedostatka najosnovnijih lijekova kao i na situaciju iz februara tekuće godine, kada, uprkos hladnim danima, grijanja u trebinjskoj Bolnici nije bilo.

Ljubiša Krunić (Foto: Moja Hercegovina)

Dr Saša Borjan, prisutnim medijima obratio se riječima da su plate trebinjskih doktora i medicinskih radnika najmanje u Republici Srpskoj, ističući da su plate zdravstvenih radnika u FBiH duplo veće od plata u RS. On je istakao nezadovoljstvo uslovima kojima raspolažu medicinski radnici u Trebinju, rekavši da Bolnica i Dom zdravlja često ne raspolažu osnovnim lijekovima i opremom, pa su pacijenti prinuđeni da kupuju lijekove i opremu potrebnu za medicinsku njegu. Politika lokalnog SNSD-a je, po njegovim riječima, dovela do smanjenja plata, ali i do nedostatka uslova za normalan rad. Borjan zahtjeva da se poveća grant koji se iz gradskog budžeta usmjerava ka Bolnici Domu zdravlja, te da se vrate koeficijenti koji su bili na snazi prije godinu i po dana.

Dr Saša Borjan (Foto: Moja Hercegovina)

Govoreći o smanjenju duga Doma zdravlja Trebinje, navodi da smanjenje duga postoji, ali da ono nije realan pokazatelj stanja, jer je dug smanjen zahvaljujući smanjenju plata radnicima. Kako je rastao broj stranački zaposlenih, po njegovim riječima, koje je zapošljavao gradski odbor SNSD-a, uoči lokalnih izbora 2012. i 2016., zahvaljujući kojima je SNSD dobio značajan broj glasova, tako je stanje u trebinjskom zdravstvu bilo sve gore.

Zdravstvene ustanove bi, po svim parametrima, trebale biti prioritetne, uprkos tome, trebinjska Bolnica i Dom Zdravlja se susreću sa brojnim problemima. Pacijenti su često prinuđeni, čak i u hitnim slučajevima, da odlaze u ”potragu” za potrebnim lijekom, a dešavalo se da u kasnim večernjim satima lijek jednostavno ne može da se nabavi, što je nedospustivo. Kako je navedeno na današnjoj konferenciji, više od stotinu ljekara i medicinskog osoblja izrazilo je svoje nezadovoljstvo povodom stanja u navedenim zdravstvenim ustanovama u Trebinju. Nema sumnje da će odgovor na optužbe poslanika trebinjskog PDP-a uslijediti brzo, a ono što se ne smije desiti je to da uslijed stranačkog ”prepucavanja” i zapošljavanja, ispaštaju zdravstvene ustanove, a samim tim i građani.

Igor Svrdlin

22 Shares
Copy link
Powered by Social Snap