Početna  /  Odbijen zahtjev za privremeno puštanje Mladića
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Odbijen zahtjev za privremeno puštanje Mladića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahjev za privremeno puštanje nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na slobodu radi liječenja u Rusiji, saopšteno je iz ovog suda.

U odluci koju je potpisao sudija Alfons Ori navodi se da Vijeće nije sigurno da bi se optuženi Mladić vratio u Hag ukoliko bi bio privremeno pušten.  Sudsko vijeće podsjeća da se Mladićevo zdravstveno stanje intenzivno nadgleda u pritivoru Tribunala i da se evidencija o tome vodi od 2011. godine.

Mladićevi branioci u martu su podnijeli zahtjev da bude privremeno oslobođen radi medicinskog tretmana neophodnog, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje.  Ruski zvaničnici potvrdili su da je Moskva obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj Mladiću kako bi on mogao da se liječi u Rusiji.

U tekstu sudske odluke, koja je datirana na 11. maj, navodi se da je Ambasada Ruske Federacije obavijestila Tribunal 16. februara da je spremna da prihvati uslove Suda u vezi sa privremenim puštanjem Mladića i da mu garantuje bezbjednost tokom boravka u Rusiji.

0 Shares
0 Shares
Copy link