Početna  /  Od radnika ERS-a zatraženo da se izjasne koliko plate se odriču
Republika Srpska

Od radnika ERS-a zatraženo da se izjasne koliko plate se odriču

Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) i direktori zavisnih preduzeća zatražili su da se svi zaposleni u ERS izjasne da li će se i kojeg iznosa plate dobrovoljno odreći u korist Fonda solidarnosti.

Svim članovima Uprave preporučuje se da dobrovoljno izdvoje 20 odsto svojih mjesečnih primanja u Fond solidarnosti, a svim rukovodiocima radnih jedinica 10 odsto.

Što se tiče radnika, njima je preporučeno da svi do VI stepena stručne spreme dobrovoljno izdvoje po 50 KM neto, a radnici VI i većeg stepena obrazovanja da izdvoje po 100 KM neto u Fond solidarnosti.

Navedeno izdvajanje se odnosi za mart mjesec.

„Molimo Vas da prikupite izjašnjenja od svih zaposlenih u Vašoj organizacionoj cjelini i dostavite ih u pisanom obliku direktoru preduzeća u najkraćem roku“, navedno je u dopisu koji je danas poslat iz „Elektrokrajine“ svim izvršnim direktorima i radnim jedinicama.

Podsjećamo, Republički štab za vanredne situacije obavijestio je javnost da se novčana pomoć za sanaciju posljedica izazvanih virusom korona može uplatiti na račune Fonda solidarnosti.

Vlada Republike Srpske u petak je sugerisala svim zaposlenim u insticijama, imenovanim i postavljenim licima da se dobrovoljno i solidarno odreknu dijela primanja za mjesec mart.

Rečeno je da je opredjeljenje predsjednika Vlade i ministara da izdvoje 50 odsto neto plate, te da predlažu da svi zaposleni u institucijama RS čija su neto primanja do 1.000 KM izdvoje do pet odsto, a zaposleni čija su primanja u neto iznosu  preko 1.000 KM da izdvoje do 10 odsto.

Svim izabranim i postavljenim licima, rukovodećim državnim službenicima i namještenicima, te  direktorima javnih preduzeća, ustanova i fondova sugerisano je da se odreknu dijela svoje neto plate u iznosu od 20 odsto.

Članovima upravnih, nadzornih i odbora za  reviziju predloženo je da se odreknu  naknade koju dobijaju na osnovu članstva.

I zaposlenima u gradovima i opštinama sugerisano je da se odreknu dijela plate.

Od datih preporuka izuzeti su medicinski radnici u Republici Srpskoj.

Portal CAPITAL objavio je i da je Uprava ERS obavijestila direktore distributivnih preduzeća i sindikat da se dobrovoljni odlazak radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina zamrzava do daljnjeg.

Izvor: Capital

137 Shares
Copy link
Powered by Social Snap