Obilježen Dan vojske RS u kasarni “Bilećki borci”

BILEĆA – Drugi pješadijski bataljon Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka danas je obilježio Dan vojske Republike Srpske u kasarni „Bilećki borci“ u Bileći, a ujedno je proslavljena i slava Crkve Svetog Vasilija Ostroškog sagrađenoj u spomen bilećkim borcima poginulim u otadžbinskom ratu 1991-1995. godine.

Sa današnje proslave u kasarni "Bilećki borci" (FOTO: Moja Hercegovina)
Sa današnje proslave u kasarni “Bilećki borci” (FOTO: Moja Hercegovina)

Major Nebojša Ivezić, komandant Drugog pješadijskog bataljona Trećeg pješadijskog republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, istakao je da je ovaj dan posebno važan zbog sjećanja na one koji su stvorili ovu državu.

– Danas obilježavamo 24. godišnjicu Vojske Republike Srpske i 11. godišnjicu Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka koji baštini tradicije Vojske RS-a. Cilj ovog druženja je da odamo počast ljudima koji su stvorili Republiku Srpsku, odnosno BiH u današnjem obliku i da ne zaboravimo ono što su oni učinili za nas, a pokazatelj da smo na pravom putu jeste i veliki odziv boračkih organizacija koje su došle da uveličaju ovu našu svečanost – rekao je Ivezić.

Nebojša Ivezić (FOTO: Moja Hercegovina)
Nebojša Ivezić (FOTO: Moja Hercegovina)

Pero Mišeljić, ispred Boračke organizacije Trebinja, kaže da je ovo za njega veliki dan.

– Bitno je  da se obilježava ovaj dan. To je veliki dan za vojsku i za Boračku organizaciju, jer ne smijemo zaboraviti Republiku Srpsku, a naša osnovna dužnost je da sačuvamo RS i sve njene institucije – kazao je Mišeljić.

Pero Mišeljić (FOTO: Moja Hercegovina)
Pero Mišeljić (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Foča, Srđan Stanković, kaže da su svake godine gosti u Bileći na ovoj svečanosti.

– Redovno dolazimo. To nam puno znači, prvo što odamo počast svim poginulim borcima koji su stvorili Republiku Srpsku i koji su omogućili da se sastajemo, da slavimo i proslavljamo – rekao je Stanković.

Srđan Stanković (FOTO: Moja Hercegovina)
Srđan Stanković (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim predstavnika istočnohercegovačkih boračkih organizacija, proslavi su prisustvovali i predstavnici istočnohercegovačkih opština, lokalni privrednici i drugi brojni gosti.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva. Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača, svečanost su uveličali gosti iz Rusije – članovi Akademskog ansambla pjesme i plesa „Černozemočka“ izvođenjem pjesme „Tamo daleko“.

Jelena Denda

Autor