Početna  /  “Obezbijeđen novac za još hiljadu stanova za izbjeglice iz Hrvatske i BiH”
Vijesti

“Obezbijeđen novac za još hiljadu stanova za izbjeglice iz Hrvatske i BiH”

Regionalni stambeni program je zajednički program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da osigurati trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke porodica u regionu. Program se sprovodi od 2013. godine, a zamjenica komesara za izbjeglice Svetlana Velimirović za RTS kaže da bi ovim projektom 6.100 porodica dobilo konačno rješenje stambenog pitanja.

Foto: Moja Hercegovina

Gostujući u Dnevniku RTS-a Svetlana Velimirović rekla je da se danas u Beogradu održava deseti sastanak Upravnog odbora projetka kako bi se obezbjedila nova sredstva za kuće i stanove za izbjeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiji.

,,Očekujemo da bude odobren još jedan potprojekat, sa rješenjem za još 600 porodica. Odobreno je i potpisano je pet podprojekata, 4.897 stambenih rješenja, očekuje se potpisivanje još jednog podprojekta, koji će obezbjediti rješenje za 490 porodica”, objašnjava Velimirovićeva.

Ističe da bi ovim projektom 6.100 porodica dobilo konačno rješenje stambenog pitanja.

,,Ovaj program je pomogao da sagledamo koje su potrebe, 130 opština je uključeno u realizaciju, bili su javni pozivi, sada imamo pregled ko je ostao”, dodaje Velimirovićeva.

Ističe da je pored 6.100 porodica koje su dobile konačno rješenje, 7.200 ostalo bez njega.

,,Porodice koje su započele samostalno rješavanje stambenog problema, uložile u kuće, pribavile zemljište za izgradnju kuća ili samostalno počele izgradnju, dobiće u potpunosti rješenje, jer mi tako samo doprinosimo njihovom kapacitetu. Sve porodice koje se odluče za kupovinu seoskih kuća će dobiti rješenje, a oni koji budu željeli u gradsku sredinu da odu, biće malo teže jer je to najkomplikovaniji vid”, smatra Velimirovićeva.

Ističe da je rok za rješavanje stambenog pitanja izbeglih do kraja 2019. godine, i da očekuju da to bude poslednji rok za sprovođenje projekta i upotrebu sredstava.

Srbiji je do sada odobreno 103,5 miliona evra donatorskih sredstava za za realizaciju šest potprojekata, u okviru kojih će biti obezbjeđeno oko 5.000 stambenih solucija za najugroženije izbegličke porodice.

Izbegličkim porodicama obezbjeđuje se četiri tipa stambenih rješenja – stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala.

0 Shares
0 Shares
Copy link