Početna  /  “Obavezna vakcinacija je legalna i demokratska”: Evropski sud za ljudska prava donio važnu odluku
Izdvajamo Svijet

“Obavezna vakcinacija je legalna i demokratska”: Evropski sud za ljudska prava donio važnu odluku

Foto: Mondo
Evropski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donijeta u četvrtak i usledila je nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnijele sudu zbog obavezne vakcinacije djece, piše Dojče vele.

Evropski sud za ljudska prava, kome su se obratili roditelji djece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocijenio je danas da je obavezna vakcinacija “neophodna u demokratskom društvu”. Iako se presuda nije direktno bavila vakcinama protiv kotonavirusa, stručnjaci smatraju da će imati uticaja i na to.

“Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19”, rekao je agenciji Frans pres advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ECHR. On, međutim, ističe “slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike”.

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje “generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbježnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola”.

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženi bolešću, kada je riječ o zaštiti najugroženijih osoba”.

ECHR ocjenjuje da obavezna vakcinacija djece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dečja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o “pravu na poštovanje privatnog života”.

“Politika vakcinacije slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda “zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka “zato ima veliku slobodu procjene u tom kontekstu”, navodi sud na čije se odluke ne može uložiti žalba, i ističe da “interesi djece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”.

Izvor: Mondo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap