Početna  /  Oana Lungesku, portparol NATO-a za MH: Saradnja ne prejudicira članstvo
Izdvajamo

Oana Lungesku, portparol NATO-a za MH: Saradnja ne prejudicira članstvo

NATO Spokeswoman, Oana Lungescu

Moja Hercegovina je dobila odgovor od portparola NATO pakta Oane Lungesku, u kome se tvrdi da iz NATO štaba još nisu dobili nikakav dokument iz BiH, ali da saradnja sa NATO paktom, kako kaže Lungesku, ne označava i članstvo.

“Pozdravljamo dogovor postignut od strane članova Predsjedništva BiH i formiranje vlade, kao i nastavak saradnje sa NATO-om. To će značiti početak izuzetno bitnih reformi. NATO je podržavao i pomogao u izgradnji kapaciteta koji su koristili narodima BiH tokom dužeg niza godina i nastavićemo tako da radimo. Radujemo se saradnji sa BiH na bazi Programa reformi usaglašenog od strane vlade.  Još uvijek nismo dobili ovaj Program, pa tako ni ne možemo govoriti o detaljima. Saradnja sa NATO-om ne prejudicira potencijalno članstvo BiH u ovom savezu. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost zemlje”, rekla je Lungesku.

U prvi mah se čini da je NATO, ili pogrešno informisan, ili je napravio slučajnu grešku, s obzirom na činjenicu da Program reformi nije dogovoren na nivou vlade, tačnije Savjeta ministara, nego je usvojen na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH. Takođe, iz odgovora koji smo dobili ne može se vidjeti da li je ili će ubrzo biti aktiviran Akcioni put za članstvo (MAP), stoga će se javnost u našoj zemlji strpiti još neko vrijeme dok ne dobije eksplicitan odgovor.

Autor: Stefan Blagić

14 Shares
14 Shares
Copy link