Početna  /  Novogodišnji ugođaj u istočnoj Hercegovini: Doček na otvorenom jedino u Trebinju (FOTO)
Hercegovina

Novogodišnji ugođaj u istočnoj Hercegovini: Doček na otvorenom jedino u Trebinju (FOTO)

ISTOČNA HERCEGOVINA – Dok su pojedine opštine u istočnoj Hercegovini odlučile da svojim stanovnicima ove godine donesu praznični duh kićenjem ulica i trgova, stanovnici nekih opština ostaće uskraćeni za ovo božićno-novogodišnje zadovoljstvo.

Trebinje (Foto: Moja Hercegovina)
Svjetleća fontana na Cvjetnom trgu (Foto: Moja Hercegovina)

Za razliku od prethodnih godina, decembar u Trebinju u potpunosti je u prazničnom ruhu, ako je suditi po slici koja ovih dana krasi gradske ulice. Novogodšnji nakit je nakon mnogo godina konačno obnovljen, a posebna atrakcija za prolaznike je svjetleća fontana na Cvjetnom trgu.

Građane raduje i činjenica da Grad sprema doček Nove godine na otvorenom, pa bi mnogi, koji su prethodnih godina hrlili ka susjednim državama, za najluđu noć, ipak, mogli ostati u Trebinju. U novogodišnjoj noći prisutne će zabavljati kragujevački bend “Osvajači”.

Posebna atrakcija ove godine je Zimzograd koji će biti otvoren 17. decembra u 17 sati. Klizalište, koje je samo dio Zimzograda, je već spremno, pa su se mnogi već okušali na sintetičkom ledu.

Na trgu je već montiran luna park – leteći tepih čiji početak najmlađi s nestrpljenjem očekuju.

Već je spremno i 12 drvenih kućica u kojima će se, u vrijeme “zimske čarolije” posjetiocima nuditi bogat izložbeni i prodajni asortiman, od gastronomije do suvenira.

Najavljeni su i različiti kulturni sadržaji za sve uzraste. Biće postavljena pozornica na kojoj će se igrati predstave, nastupati kulturno-umjetnička društva, te održavati koncerti.

Kako je planirano, kod Dučićevog spomenika na ulazu u Gradski park biće postavljena velika jelka.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je medijima da će svi posjetioci moći da uživaju u različitim sadržajima za sve uzraste, napominjući da je vrijednost “Zimzograda” 150.000 KM, ali da je Grad učestvovao sa 6.000 KM, te da su ostala sredstva donacije, kao i to da će mnogi od učesnika volonterski raditi tokom trajanja ove praznične čarolije.

Gacko: Čekaju se sredstva iz opštine za kupovinu novog nakita

Za stanovnike opštine Gacko je još rano za prizivanje Nove godine. Da se praznici bliže može se naslutiti po tek postavljenim prošlogodišnjim ukrasima, koji, doduše, još uvijek ne svijetle, pa se ni praznična čarolija još ne može osjetiti. Svečane atmosfere “pošteđeni” su i malobrojni izlozi utonuli u mrak. Čak se “namigivanje” lampiona ne može primjetiti ni na jednoj terasi ili u stanu.

U preduzeću “Komus”, koje je nadležno za kićenje grada, kažu da će sa ukrašavanjem početi čim iz Opštine doznače sredstva iz kojih će finansirati kupovinu novih ukrasa.

Godinama se iz budžeta za ove namjene izdvajalo pet hiljada maraka, da bi posljednjih godina ta cifra bila smanjena na tri, hiljade.

Izgleda da to nisu dovoljna sredstva budući da ukrasi u Gacku do sada nikada nisu izazvali značajniju pažnju ni zadovoljne komentare građana.

U “Komusu” kažu da će iskoristiti nakit iz predhodnih godina, ali ističu da će samo za brojku sedam koja nedostaje u kombinaciji sa postojećim 201 morati da izdvoje hiljadu maraka.

Vjerujemo da će tokom vikenda koji dolazi, posebno u domaćinstvima gdje ima djece, novogodišnje jelke zablistati prazničnim sjajem i  radošću ispuniti domove.

Značajan broj građana slijedi nepisano pravilo da se ukrasi iznose tek poslije 25. decembra kada prođe katolički Božić, čega se do sada pridržavala i lokalna vlast.

Nevesinjci će, takođe, ove godine dobiti nešto novog nakita. Udruženim sredstvima iz opštinske kase, te novcem sponzora, grad bi za ove praznike trebao izgledati veličanstvenije nego prethodnih godina.

Kako je za “Moju Hercegovinu” kazao načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, narednih dana mališani iz nevesinjskog vrtića bi trebali na gradskom trgu da okite novogodišnju jelku.

Berkovići će, kako nam je rečeno iz Opštine, na novogodišnji naki utrošiti nekolike hiljade maraka, te skromno okititi centralni dio opštine.

Ništa se mnogo, u odnosu na prošlu godinu, neće promijeniti u Ljubinju.

Iz Opštine Ljubinje za “Moju Hercegovinu” su kazali da će grad kititi starim nakitom, te da ništa posebno u prazničnim danima ne očekuje stanovnike ovog malog hercegovačkog gradića.

Foto: Moja Hercegovina
Decembar u Ljubinju (Foto: Moja Hercegovina)

Bileća: Korisnije novac uložiti u infrastrukturne projekte

Bilećane, pak, ove godine ništa neće podsjećati da su praznici, jer će ulice ostati bez prazničnih ukrasa koji su bili uobičajni prethodnih godina u ovom periodu. U Bileći nema novca za novi novogodišnji nakit, a nadležni smatraju da stare, napola ugašene svjetiljke, nema smisla postavljati, a i popravka istih košta.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Bileća Radenko Popara za “Moju Hercegovinu” kaže da je odluka da se grad ne ukrašava donesena jer je, po njihovom mišljenju, za građane Bileće korisnije da se novac preusmjeri na neke druge infrastrukturne projekte.

“Mislim da je korisnije za građane Bileće da se naprave neki odvodni kanali, ograde, stepeništa, nego da se ukrašava. Takvo je stanje ove godine, što ne znači da naredne godine neće biti bolje. Odluka je da je bolje da ne bude ukrasa uopšte, nego da to ne bude nešto pristojno. Da bi bilo nešto bilo pristojnije, za to trebaju veća finansijska sredstva”, pojašnjava Popara.

Prema njegovim riječima, uslovi za organizovani doček nove godine u Bileći će se možda stvoriti tek naredne godine, kada se završi projekat rekonstrukcije glavne ulice. Bileća će tada dobiti adekvatan trg na kome će se moći organizovati doček nove godine na otvorenom. Do tada Bilećani će ispraćati staru i dočekivati Novu godinu kao i do sada u bilećkim kafićima i restoranima.

Očigledno je da će Trebinje ove godine ponuditi najbogatiji sadržaj, pa oni koji zabavu nemaju u svom gradu dobro su došli u Trebinje.

Praznični ugođaj u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)
Praznični ugođaj u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)