Početna  /  Novo poskupljenje cigareta u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu.

 

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duvan primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna trošarina iznosiće 2.86 KM umjesto dosadašnjih 2.60 KM po kutiji cigareta, dok će trošarina na duhan za pušenje biti 114.40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična trošarina na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1.60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1.50 KM.

Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju da popišu zalihe na dan 1. januara 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine.

Predviđeno je da poreski obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novembra ove godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link