Početna  /  Novica Telebak dobitnik nagrade ”Pelagićev runolist” za životno djelo
Izdvajamo Kultura

Novica Telebak dobitnik nagrade ”Pelagićev runolist” za životno djelo

Pjesnik Novica Telebak Teni ovogodišnji je dobitnik nagrade ”Pelagićev runolist” koju dodjeljuju Književna zajednica ”Vasa Pelagić” i Zavičajno društvo ”Zmijanje”. Tročlani žiri koji je radio u sastavu: Tihomir Levajac – predsjednik te članovi Ranko Preradović i Milan Rakulj odlučili su da ovogodišnji lauret bude pjesnik koji je već skoro pola vijeka prisutan na književnoj sceni. Telebaku će ovo priznanje koje se dodjeljuje za životno djelo biti uručeno na Banskom dvoru tokom novembre mjeseca. Popularni Teni je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o samoj nagradi, ali i o Vasi Pelagiću, čije ime nosi ovo priznanje.

Novica Telebak Teni rođen je u avgustu 1957. godine u Zelenici – Bijelo Polje, kod Mostara. Autor je devet zbirki pjesama, a uskoro izlazi i deseta zbirka poezije ”Živuljke i Kanada je to”. Višestruko je nagrađivan, a među priznanjima se izdvajaju ”Mokranjčeva nagrada”, ”Pesnički krčag”, ”Društvo pisaca Rusije” i ”Dučićeva lira”. Njegove knjige su prevođene na ruski i rumunski, a poezija na njemački, engleski, francuski, španski, grčki, italijanski, romski i makedonski.

Nagrada ”Pelagićev runolist” dodjeljuje se od 2011. godine za ukupno književno djelo i doprinos književnosti, a ovogodišnji žiri je donio odluku da ovogodišnji laureat bude Novica Telebak Teni.

Telebak je za naš magazin govorio o značaju Vasa Pelagića, čije ime nosi nagrada koju je dobio i za koju kaže da je presrećan što je zaslužio jedno prestižno priznanje poput ”Pelagićevog runolista”.

”Veliki Vasa Pelagić je prohodao evo uskoro će dva vijeka, a mi i sada tapkamo njegovim stazama. Znao se približiti narodu za dobre, bolje i uzvišene činove, kao protivnik skoro svakoj vlasti. Sve je radio ”po božijoj”, od čovjeka – čovjeku! Istinski bogotražitelj čovjekovog boljeg življenja nam ostavi knjigu, bolje reći ”djelo”, pečat vijekova ”Narodni učitelj”. Kada je znao napisati ovakvo djelo, mnogo je manje pameti trebalo da bi shvatio kakvi progoni i stradanja ga čekaju. Tu sa police njegova knjiga ”Narodni učitelj”, ne znam da l’ je duga ili munja, ali jeste i danas svjetlost.” – nadahnuto je za naš magazin govorio Telebak o Pelagiću.

Govoreći o priznanju čiji je ovogodišnji laureat, Telebak kaže da je ”pravo čudo” da neko na kraju države prati šta radi jedan hercegovački pjesnik.

”Samo dok ruše zgrade, tonu rijeke, nestaju gradovi i države, naravno da je pravo čudo da tamo negdje, na sjeveru države neko prati i zna šta je to radio i pisao neki Mostarac u Trebinju, bolje reći Hercegovac Novica Telebak. Još samo mnogo veće čuđenje od toga je nagrada u Rusiji.” – kaže Telebak za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Smatra da je stvaralaštvo spas u doba egoizma i samoljubivosti.

”Stvaralaštvo od čovjeka prema čovjeku je spas. Sve što se dešava loša je posljedica ranijih grijeha. Egoizam i samoljubivost prave sebi mjesto da postanu način življenja. Slobodno mogu reći, ovo je tama, a čovjek biće, živuljka koja ne može živjeti bez svjetlosti i slobode. U protivnom će kao vatra sagorjeti u sebi” – kaže Novica Telebak Teni.

Zbog svega rečenog, kaže da se rado vraća na svoju misao staru 35 godina.

”I zato kažem ono što napisah prije 35 godina: Poezija, pisana riječ, ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku.”

Novica Telebak će se publici uskoro predstaviti sa desetom zbirkom poezije, ili rečeno u duhu gorenavedene misli, desetom svijećom kojom će, nema sumnje, ponovo ugasiti bar dio mraka i ugrijati bar poneku dušu. Zbirka ”Živuljke i Kanada je to” sačinjena je od nikad objavljenih pjesama koje su pisane u različitim periodima pjesnikovog života, a uvršteno je i 11 pjesama iz ranije objavljenih zbirki. U osvrtu na poemu ”Kanada je to”, prof. dr Jovan Delić je naziva obnovom socijalne poeme.

”Riječ je o pjesničkom ostvarenju sa socijalnom tematikom , o staroj temi u modernim vremenima – odlasku naših mladih ljudi preko okeana, u Kanadu, u potrazi za zaradom, boljim životom i ličnom srećom. (…) Bolna i samorazorna, aktuelna i beznadna, ova poema upozorava na posljedice užasa moderne emigracije – na beznadežno gubljenje identiteta.” – zapisao je ugledni profesor Delić u svom osvrtu.

Iz štampe je izašlo i četvrto izdanje zbirke ”Svijeća za patrijarha Pavla” sa predgovorom prof. dr Darka Đoga, što dokazuje/pokazuje da je Telebak i nakon skoro pola vijeka izuzetno uspješnog ”pjesnikovanja” i dalje vitalan, inspirisan i inspirativan. Deset zbirki poezije je iza Tenija, a čini se kao da je tek počeo… U zdravlje nam ”svijeće” Novice Telebaka!

Igor Svrdlin

 

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap