Početna  /  Novi zakon u BiH: Golf 1 i 2 neće se moći trajno registrovati
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Novi zakon u BiH: Golf 1 i 2 neće se moći trajno registrovati

Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koje je ove sedmice u drugom čitanju usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, podrazumijevaju nova pravila registracije oldtajmer vozila u BiH u odnosu na važeći zakon.

golf

Oldtajmer klub iz Sarajeva predložio je da se registracija vrši kao u evropskim zemljama te da je najbolje prepisati način (zakon) kako je to regulisala Hrvatska.

“To znači da se treba napraviti nova klasifikacija vozila, gdje će se doći do nove kategorije jangtajmera i propisati da su to vozila koja imaju 30 godina, napravljena od 1970. godine i da neće imati mogućnost trajne registracije”, izjavio je Feni Nedim Husić, predsjednik Oldtajmer kluba iz Sarajeva.

U proteklom periodu, kaže, sporno je bilo što se odjednom pojavio veliki broj vozila poput golfa 1 ili 2, koji se po važećem zakonu smatraju oldtajmerom, jer su stari više od 30 godina. Tako su se trajno registrovali na način da za prvu registraciju vozila kao oldtajmera vlasnik plaća punu registraciju i troškove izrade nove saobraćajne dozvole. Svake naredne godine ona se samo produžava i vlasnik plaća tehnički pregled, putarinu, stiker, okolina i osiguranje, dok je oslobođen plaćanja BIHAMK-a, taksi i poreza.

“Budući da su ta vozila jangtajmeri neće se moći registrovati po dosadašnjoj proceduri. Moraće posebno ići na tehnički pregled – da bi se provjerili izduvni gasovi. Zbog toga je i uslijedila zabrana registrovanja oldtajmer vozila, među kojima je određeni broj zagađivao okolinu i narušavao zdravlje građana”, istakao je Husić.

Radi toga, smatra neophodnim napraviti pravu kvalifikaciju oldtajmer vozila, koji će imati i nove tablice ako se zakonske izmijene, kako se očekuje, u potpunosti usvoje u decembru.

“Pravih oldtajmera, proizvedenih između 1930. i 1950. godine u Sarajevu danas ima oko 15 budući da je rat učinio svoje i većina takvih vozila otišla je u druge zemlje. Ipak, ljubav za oldtajmerima nije prestala, te se u Sarajevu svake godine pojavi po jedan novi”, naglasio je u izjavi za Fenu Husić.

Novi oldtajmeri iz BiH, kao i drugih evropskih zemalja moći će se vidjeti u maju na “Izložbi i reviji starih automobila”, koju organizuje Oldtajmer klub Sarajevo.

18 Shares
18 Shares
Copy link