Početna  /  Novi Zakon o radu stupio na snagu
Republika Srpska

Novi Zakon o radu stupio na snagu

Novi Zakon o radu danas je, zvanično, stupio na snagu. Iako nezadovoljni, Unija udruženja poslodavaca, ali i sindikat, pozivaju poslodavce i radnike na njegovo poštovanje.

Zakon o radu u RS stupio na snagu
Novi Zakon o radu u RS stupio na snagu

Rok za donošenje novog kolektivnog ugovora je 90 dana. Pregovaraće se i o najmanjoj plati, čijeg povećanja nema bez rasta bruto društvenog proizvoda.

Vlada čeka ekonomske pokazatelje iz prošle godine. Do tada, najmanja plata ostaje 370 maraka.

Radno mjesto čuva odnos radnika prema radu, jasni su poslodavci. Nezadovoljni su novim zakonom jer su i dalje ostala prava, poput minulog rada, regresa, zimnice, toplog obroka. Smeta im prisustvo Vlade u kolektivnom pregovaranju.

Predsjednik granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić, podsjeća na propuste i poziva na kolektivno pregovaranje, kako bi se zaštitila prava radnika. Najviše zamjerki imaju na lakoću otpuštanja radnika i ukidanje disciplinske komisije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je danas da zbog stupanja na snagu novog Zakona o radu u Srpskoj dobar radnik ne treba da strahuje od otkaza.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić poručio je da su poslodavci spremni da razgovaraju sa sindikatima o kolektivnim ugovorima, s ciljem da se pronađu racionalna i rješenja koja će biti u skladu sa okruženjem.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap