Početna  /  Novi direktor SIPA-e: Nema tog predmeta koji će ostati u ladicama!
Bosna i Hercegovina

Novi direktor SIPA-e: Nema tog predmeta koji će ostati u ladicama!

Perica Stanić, novoimenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), poručuje da će mu prioriteti u radu nakon što preuzme dužnost biti borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

stanic_sipa
Perica Stanić

U intervjuu za Press, Stanić otvoreno kaže da je nemoguće doći na funkciju na koju je izabran bez podrške politike, ali ističe da politika apsolutno neće uticati na njegov profesionalni rad.

– Svaka vlast je odgovorna za stanje bezbjednosti i u tom smislu je praktično nemoguće doći na ovakvu poziciju bez politike. Međutim, ja obećavam da politika neće uticati na moj rad u smislu da ću po nečijem nalogu vršiti progon neistomišljenika – kaže Stanić.

Smatrate li da ćete ovim što ste rekli razočarati političare koji su stali iza vašeg izbora za direktora SIPA?

– Mislim da neću, jer odranije znaju moj stav.

Koji će biti vaši prvi koraci, jer javnost mnogo očekuje od novog direktora SIPA?!

– To jeste odgovorna dužnost, ali pitanje izbora direktora SIPA u posljednje vrijeme je izazvalo veliku pažnju i okupiralo javnost, iako smatram da to ne treba da bude tako. Radiću u skladu sa zakonom i profesionalnim kodeksima, ali ja nisam bio radnik SIPA, već Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dok ne preuzmem funkciju i ne upoznam se sa stanjem, prije svega sa organizacionom strukturom i ljudskim resursima, jednostavno ne mogu govoriti o prvim koracima.

Dobro, šta obećavate građanima koji mnogo očekuju?

– Teško je reći i obećati bilo šta konkretno dok ne izvršim uvid u predmete i operativne planove, ali mogu obećati dvije stvari. Jedna je da ništa neće ostati u ladicama, a druga da neće biti nikakvih fingiranih procesa i pakovanja. Neću dozvoliti bilo kakav uticaj sa strane, osim profesionalnog, odnosno saradnje sa tužilaštvom čiji smo servis.

[mhc_antrfile naslov=”Hapšenja će zavisiti od rezultata istrage”]

Čelnici bezbjednosnih agencija u intervjuima često vole reći da neće biti nedodirljivih! Da li i vi to tvrdite?

– To je postala već pomalo otrcana fraza, ali neće biti nedodirljivih! Mene su često pitali hoće li biti hapšenja političara ako budem imenovan za direktora SIPA?! Ja mogu obećati da ću u saradnji i po naredbi tužilaštva sprovesti istragu protiv bilo koga bez obzira na to čime se bavi i kakav društveni status ima. Da li će biti hapšenja, zavisiće od rezultata istrage, a nikako od toga da li je u pitanju ovaj ili onaj.
[/mhc_antrfile]

Kako ocjenjujete dosadašnji rad SIPA i koji će biti vaši prioriteti?

– Smatram da ljudi u toj instituciji i sada rade kvalitetno i odgovorno, ali svakako da ću dati sve od sebe da taj rad podignem na još viši nivo. SIPA ima dovoljno kapaciteta da sve poslove obavlja efikasno, a što se tiče prioriteta, svakako da će to biti borba protiv terorizma kao pošasti 21. vijeka i borba protiv organizovanog kriminala.

Osnov za efikasan rad SIPA je svakako saradnja sa Tužilaštvom BiH?! Šta očekujete u tom pravcu?

– Što se mene tiče, saradnja će biti bezrezervna, jer je to, na kraju krajeva, naša obaveza. Pored tužilaštva, svakako da ću nastojati da uspostavim saradnju i sa ostalim bezbjednosnim agencijama na svim nivoima u BiH, od Obavještajno-bezbjednosne agencije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, preko MUP-a RS, do MUP-a Federacije BiH, kantonalnih MUP-ova i policije Brčko distrikta BiH. Pogotovo sam uvjeren da će saradnja sa MUP-om RS biti izuzetna, jer tamo rade moji dugogodišnji saradnici i prijatelji i nema apsolutno nijednog razloga da ne ostvarimo odličnu saradnju.

Da li za svoju poziciju u SIPA treba da se plaše oni za koje ustanovite da su mogli bolje i više?

– Kada se upoznam sa stanjem, moći ću govoriti o planovima i eventualnim kadrovskim promjenama, ali niko ne treba da se plaši. Da li će se zadržati na svojim pozicijama, zavisi samo od njih, odnosno od rezultata koje budu ostvarivali.

U javnosti je bilo govora o tome da vam je kum Nemanja Vasić, visoki funkcioner SDS-a! Da li je to tačno i koliko će kum uticati na vaš rad?

– Jeste mi kum i nije jedini, jer imam još kumova, ali apsolutno niko od njih neće moći uticati na moj rad. Ili da kažem drugačije, uticaće koliko i dosad, a to je – nimalo i to svi vrlo dobro znaju.

0 Shares
0 Shares
Copy link