Početna  /  Nove mogućnosti za nevesinjske poljoprivrednike
Hercegovina nevesinje

Nove mogućnosti za nevesinjske poljoprivrednike

NEVESINJE – Predstavnici firme „Carl Kuehne d.o.o.“ predstavili su danas u Velikoj sali opštine Nevesinje projekat subvencionisanog uzgoja i otkupa krastavaca kornišona.

Krastavac kornišon (FOTO: Ilustracija)
Krastavac kornišon (FOTO: Ilustracija)

„Firma „Carl Kuehne d.o.o.“ lider je po proizvodnji krastavaca kornišona u Njemačkoj na čije tržište izvozimo krastavce iz BiH bez posrednika.  Pogodnost koju nudimo poljoprivrednicima je siguran otkup krastavaca“ , rekao je predstavnik firme Anton Lovrić istakavši da je ovo firmi godišnje potrebno oko 30.000 tona kornišona te da sadni materijal, sredstva za zaštitu, opremu za navodnjavanje, mreže i folije obezbjeđuje firma „Carl Kuehne d.o.o..

Firma „Carl Kuehne d.o.o.“ u BiH je osnovana 2015.godine sa sjedištem u Kozarskoj Dubici i Poslovnom jedinicom u Mostaru, a poljoprivrednicima osim repromaterijala nudi i  besplatnu pomoć agronoma, te od ove godine otkup paprika i feferona.

“Prošlogodišnja iskustva nevesinjskih poljoprivrednika su pozitivna imajući u vidu neiskustvo i specifične klimatske uslove koji su vladali prethodne godine”, rekao je Lovrić istakavši da je u Nevesinju prethodne godine bilo zasađeno oko 8 duluma kornišona, ta da se jedan dio poljoprivredenika odlučio da poveća proizvodnju u tekućoj godini. Otkupna cijena krastavca kornišona je 1,30 feninga po kilogramu prve klase, a poljoprivrednici koji ostvare veće prihode po parceli biće subvencionisani većom otkupnom cijenom.

„Berba krastavaca traje svakodnevno, poljoprivrednicima se plaća sedmično, a iskustva pokazuju da je u većini slučajeva prihod po dulumu bio veći od 8.000 KM“, rekao je Lovrić i apelovao na nevesinjske poljoprivrednika da , ukoliko su zainteresovani za sadnju, u što skorijem roku kontaktiraju firmu kako bi se stekli uslovi da zasade parcele do početka jula kada su u Nevesinju idealni uslovi za sadnju krastavaca kornišona.

0 Shares
0 Shares
Copy link