Početna  /  Norvežani obećali pomoć Nevesinju u rješavanju komunalnih problema
Hercegovina nevesinje

Norvežani obećali pomoć Nevesinju u rješavanju komunalnih problema

NEVESINJE – Direktori komunalnih preduzeća iz Norveške održali su danas sastanak sa predstavnicima opštine Nevesinje gdje je dogovorena saradnja kako bi se rješili komunalni problemi opštine. Nevesinje je prva opština u RS-u koja je ostvarila ovaj vid saradnje sa norveškom kompanijom RIR koja je u regionu značajno doprinijela da neke lokalne zajednice riješe svoje komunalne probleme. 

FOTO: Moja Hercegovina

Sastanku su prisustvovali gosti iz grada Mostara i opština Konjic, Jablanica, Herceg Novi i Gornji Milanovac, koji su, poslovnu saradnju iz oblasti ekologije i komunalnih poslova, već ostvarili sa Norvežanima i koji su danas prenijeli svoja iskustva i mogućnosti saradnje.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović gostima je predstavio opštinu, njene privredne kapacitete, prirodnu raznolikost i značajnu teritorijalnu rasprostranjenost, ali je istakao da veliki problem predstavljaju divlje deponije koje prijete da unište ono najvrijednije, a to su prirodna bogatstva opštine.

Milenko Avdalović (FOTO:Moja Hercegovina)

,,Otpad je planetarni problem prisutan širom svijeta, taj problem je kod nas izraženiji jer se radi o zemlji koja je nerazvijena. Mi prvenstveno moramo da radimo sa našim građanima, da razvijamo svijest stanovnika, a nakon toga dolazi opremanje i podizanje usluga KOMUS-a. Današnji sastanak i iskustva opština koje su duži period u ovom projektu su važna, a iskustvo Norveške, njihove ideje i pomoć su takođe dragocjeni”, rekao je Avdalović.

Jan Egil Korseberg generalni direktor preduzeća za uklanjanje i reciklažu komunalnog otpada RIR iz grada Moldea, koja je opštini Nevesinje donirala vozilo za sakupljanje i kompresiju otpada vrijedno 100.000 kruna je rekao da je saradnja sa Nevesinjem započela u petak kada je komunalno vozilo isporučeno.

Jan Egil Korseberg (FOTO: Moja Hercegovina)

,,Kada smo obišli grad vidjeli smo da grad treba mnogo više kontejnera da bi se otpad mogao bolje sakupljati, takođe neophodna je i deponija na kojoj bi se mnoglo vršiti sortiranje otpada. Najvažnije da smo saradnju ozvaničili, mi moramo da održimo još mnogo sastanaka. Nećemo stati na ovome”, rekao je Korseberg.

U Norveškoj su komunalna preduzeća sačinjena od više komuna, a njihov predstavnik Ketil Sorth kaže kako su lokalne zajednice vlasnici RIR-a i kako ovo preduzeće pokriva oko 50.000 ljudi i brine se o komunalnom redu.

Ketil Sorth (FOTO: Moja Hercegovina)

,,Kada se vratimo u Norvešku organizovaćemo sastanak Upravnog odbora i predstaviti situaciju u Nevesinju i tada ćemo napraviti plan kako da pomognemo vašoj opštini. Ono što smo vidjeli obilaskom terena u Nevesinju, situacija je akutna i neke deponije ugrožavaju zdravlje ljudi”, istakao je on.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link