Početna  /  Ništa od prvih optužnica protiv OVK još godinu dana
Srbija Vijesti

Ništa od prvih optužnica protiv OVK još godinu dana

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da će novoimenovani tužilac Suda za zločine takozvane OVK Džek Smit dobiti traženi period od godinu dana da se upozna sa procedurom i predmetima, što znači da prije isteka tog toka neće biti prvih optužnica.

Džek Smit – tužilac Suda za zločine OVK; Foto: Novosti

– Nema dileme da će on dobiti taj period, što znači da nećemo imati prve optužnice pre isteka tog roka. Još ne znamo ko će biti u njegovom timu i da li će prethodni tim nastaviti da radi sa njim što bi bilo dobro jer su oni upoznati sa celom problematikom – rekao je Drecun za RTS.

Drecun smatra da je nemoguće da predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, koji se pominje u izvještaju Dika Martija /o zločinima OVK i trgovini ljudskim organima/, izbjegne da se nađe na optužnici.

– Imajući u vidu da Dik Marti identifikuje Dreničku grupu koju predvodi Tači i da će se podići optužbe na osnovu komandne odgovornosti, onda je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici, osim ako ne bude toliko snažnog političkog pritiska neke države da to izdejstvuje – rekao je Drecun.

On je napomenuo da je spremnost bivšeg tužioca Dejvida Švendimena bila evidentna, jer nije htio da pravi ustupke i možda je zato otišao.

Osnov za podizanje optužnica je izvještaj Martija i kasnija istraga kojom je rukovodio Klint Vilijamson.

Tada prikupljeni dokazi upućivali su na organizovani progon i zločne protiv Srba, Roma, ali i kosovskih Albanaca, a kao odgovorni, označeni su visoki komandanti OVK.

Novoimenovani tužilac DŽek Smit iz SAD ima iskustvo u istragama za ratne zločine tokom rada u haškom Međunarodnom krivičnom sudu.

On je rekao da specijalno tužilaštvo analizira oko 700.000 stranica dokumentacije.

0 Shares
0 Shares
Copy link