Početna  /  Nikolić potpisao zakon o NATO
Srbija

Nikolić potpisao zakon o NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO, potvrđeno je za B92 u kabinetu predsednika.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Skupština Srbije ratifikovala 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO, što je izazvalo oštre polemike u javnosti.

Vučić: Srbiji potrebna saradnja sa NATO

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, te da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore sa PUPS-om, poručio: “Nemojte vi koji ste doneli te sporazume da dajete pridike!”.

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da opdgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike strranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo godina Alijansa dala svojim članicama, da kad idemo preko teritorije neke zemlje u Liban ili gde već, ne plaćamo dažbine već prolaze isto tako kao i drugi kod nas, objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

“Ovaj sporazum, prema onome što smo usvojili, ne primenjuje se automatski, ne omnogućava nekontrolisani prolazak i boravak, nego za svaki konkretan događaj”, dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je , čine neki.

Sutra predlog za novog ministra odbrane

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra predložiti novog kandidata za ministra odbrane.

“Sutra uveče ističe rok, predložiću novog kandidata u zakonskom roku”, rekao je Vučić.

Zakon predvidja da je predsednik vlade dužan da parlamentu predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Skupština Srbije razrešila je ministra odbrane Bratislava Gašića na sednici 5. februara, tako da sutra ističe rok u kojem premijer mora da predloži novog.

Izvor: B92

0 Shares
0 Shares
Copy link