Utorak, 28.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Nikolić: Mogli smo blokirati Hrvatsku, ali nismo zbog dobrih odnosa

  Podijeli:

  Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u utorak da je Srbija mogla blokirati Hrvatsku na putu u EU, ali to nije uradila zbog dobrih komšijskih odnosa, te je poručio da prepreke Srbiji na evropskom putu neće promijeniti pravac zemlje kojoj su potrebni oslonci na Kinu i Rusiju.

  Foto: Tanjug
  Foto: Tanjug

  U saopštenju iz Nikolićeva ureda navodi se da srbijanski šef države “nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU” i dodaje da je i Srbija mogla blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali to nije učinila.

  “Mi smo imali puno razloga i mogli smo spriječiti ulazak te zemlje u EU, ali to nismo uradili u želji da ostvarimo dobre komšijske odnose i pokažemo dobru volju”, rekao je Nikolić.

  “Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose stvaraju sve veći otpor s njihove strane”, dodao je.

  Nikolić je poručio da Srbija cijeni evropske vrijednosti, ali da joj je potreban i oslonac na Rusiju te je istakao “izvanrednu saradnju s Kinom, azijskim, afričkim zemljama i čitavom Južnom Amerikom”.

  Srbija je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Briselu otvorila pregovore u još dva poglavlja – 5 Javne nabave i 25 Nauka i istraživanje, čime se ukupi broj otvorenih poglavlja popeo na šest.

  Srbija je očekivala da će otvoriti pregovore još u jednom poglavlju – 26 Obrazovanje i kultura, ali zemlje članice o tome još nisu postigle saglasnost.

  Među onima koje su imale rezerve u vezi s tim poglavljem bila je i Hrvatska.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI