Početna  /  Nikolić: Mogli smo blokirati Hrvatsku, ali nismo zbog dobrih odnosa
Srbija Vijesti

Nikolić: Mogli smo blokirati Hrvatsku, ali nismo zbog dobrih odnosa

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u utorak da je Srbija mogla blokirati Hrvatsku na putu u EU, ali to nije uradila zbog dobrih komšijskih odnosa, te je poručio da prepreke Srbiji na evropskom putu neće promijeniti pravac zemlje kojoj su potrebni oslonci na Kinu i Rusiju.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U saopštenju iz Nikolićeva ureda navodi se da srbijanski šef države “nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU” i dodaje da je i Srbija mogla blokirati ulazak Hrvatske u EU, ali to nije učinila.

“Mi smo imali puno razloga i mogli smo spriječiti ulazak te zemlje u EU, ali to nismo uradili u želji da ostvarimo dobre komšijske odnose i pokažemo dobru volju”, rekao je Nikolić.

“Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose stvaraju sve veći otpor s njihove strane”, dodao je.

Nikolić je poručio da Srbija cijeni evropske vrijednosti, ali da joj je potreban i oslonac na Rusiju te je istakao “izvanrednu saradnju s Kinom, azijskim, afričkim zemljama i čitavom Južnom Amerikom”.

Srbija je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Briselu otvorila pregovore u još dva poglavlja – 5 Javne nabave i 25 Nauka i istraživanje, čime se ukupi broj otvorenih poglavlja popeo na šest.

Srbija je očekivala da će otvoriti pregovore još u jednom poglavlju – 26 Obrazovanje i kultura, ali zemlje članice o tome još nisu postigle saglasnost.

Među onima koje su imale rezerve u vezi s tim poglavljem bila je i Hrvatska.

0 Shares
0 Shares
Copy link