Početna  /  Nevesinjski školarci u čast Svetom Savi
Hercegovina nevesinje

Nevesinjski školarci u čast Svetom Savi

NEVESINJE – Učenici i prosvjetni radnici nevesinjske osnovne i srednje škole, svečanim akademijama i lomljenjem slavskog kolača obilježili su Savindan, školsku slavu i dan sjećanja na najvećeg svetitelja i porosvjetitelja srpskog naroda.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Učenici Osnovne škole “Risto Proroković” za ovu svečanost pripremili su bogat kuturno-umjetnički program – lutkarsku predstavu kojom su kroz besjede i zdravice prikazali slavske običaje, oživjeli priče koje se vezuju za Svetog Savu, dok su se u muzičkom programu predstavili narodnim pjesmama i tradicionalnom himnom Svetom Savi.

Dirktorka ove škole Mara Šaran u svojoj pozdravnoj riječi svima je poželjela mnogo zdravlja, sreće i uspjeha u radu, te istakla da su djeca najveće bogatsvo i da je dužnost odraslih, nastavnika i roditelja, da im pruže što više vaspitanja i znanja.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Učenicima koji su u protekloj godini ostvarili značajne uspjehe na različitim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture, uručene su prigodne nagrade. Nagrade za izuzetan uspjeh osvojili su Maja Đokić i Nataša Savić, za osvojena prva mjesta na Regionalnom takmičenju iz informatike i za učešće na Republičkom takmičenju, kao i Danilo Cvijetić za osvojeno treće mjesto na Regionalnom takmičenju iz fizike i za učešće na Republičkom takmičenju.

Nakon slavskog obreda, sveštenik Nemanja Luketa poručio je da je neophodno pratiti životni put Svetoga Save koji je podnio veliku žrtvu kako bi obrazovao, prosvijetlio i osvetio svoj narod, te da je naša obaveza da kroz djela svjedočimo djeci da zaista u sebi nosimo boga i Svetog Savu, i da im damo putokaz u životu.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Na akademiji, koja je priređena u zgradi Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić”, u kulturnom dijelu programa učestvovali su učenici koji su tradicionalnim pjesmama i recitacijama uveličali događaj, da bi nakon svečanog obreda i lomljenja slavskog kolača najbolji učenici i osvajači “Svetosavskog turnira” u fudbalu dobili prigodne nagrade.

Direktor srednjoškolskog centra Vukan Bratić rekao je da je zaostavština Svetog Save lična karta srpskog naroda i da nam je ovaj svetitelj ostavio u naslijeđe krst kojim se krstimo, jezik kojim govorimo i pišemo i da zahvaljujući njemu imamo svoj identitet. Sumirajući rezultate iz prethodnog perioda, Bratić je rekao da je zadovoljan uspjesima koje su na takmičenjima postizali učenici, te da su uspjesi nešto slabiji nego prethodnih godina, ali da su i dalje zapaženi.

“Srednjoškolsko obrazovanje trenutno pohađa 561 učenik u četiri struke i sedam zanimanja. Naročito sam ponosan na 62 učenika koja su zabilježila odličan uspjeh i njih 17 koji su bez izostanaka sa nastave“, rekao je Bratić i istakao da u tekućoj godini treba da maturiraju 174 učenika.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link