Početna  /  Nevesinjski odbornici saglasni: Neophodno popravljanje komunalnih usluga
Hercegovina nevesinje

Nevesinjski odbornici saglasni: Neophodno popravljanje komunalnih usluga

NEVESINJE – Nevesinjska Skupština danas je donijela odluku kojom su smanjeni odbornički dodaci, kao i plate opštinskim funkcionerima. Najviše polemike među odbornicima izazvala je tačka o komunalnoj situaciji u gradu.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Novom odlukom odborničke naknade u nevesinjskoj skupštini smanjene su za 5 odsto, odnosno za oko 25 maraka svakom odborniku ponaosob, dok su plate opštinskih funkcionera umanjene za 10 odsto.

Odluka o smanjenju odborničkih naknada proizašla je iz potrebe prilagođavanja novim odredbama Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi RS-a, prema kome visina odborničke naknade izosi 50 odsto od prosječne plate u opštinskoj upravi.

U opštinskoj administraciji smatraju da će ovom odlukom, kao i odlukom o smanjenju plata opštinskih funkcionera, na godišnjem nivou u budžetu napraviti uštedu od oko 40.000 maraka.

Predsjednik nevesinjskog SDS-a Anto Šipovac reagovao je na izlaganje načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića o visini plata opštinskih funkcionera rekavši da je smanjenje samo privid, jer su lična primanja prethodno uvećana, uz tvrdnju da plata načelnika opštine sa svim doprinosima trenutno iznosi oko 4.000 maraka.

Šipovac je prethodno bio revoltiran odlukom opštinske vlasti da ne ustupi skupštinsku salu za potrebe njegove stranke i od odbornika tražio da se izjasne ko i kada može da je koristi, ali njegov zahtjev nije prošao glasanje.

Milenko Avdalovic (FOTO: Moja Hercegovina)
Milenko Avdalovic (FOTO: Moja Hercegovina)

Tačka o komunalnom redu otriježnjujuće je djelovala na sve odbornike, pa su i pozicija i opozicija bili složni u ocjeni da su komunalni problemi Nevesinja brojni.

Nezavisna odbornica Suzana Kešelj istakla je neophodnost pravljenja novih boksova za kontejnere, te posebnih posuda za lug u zimskim danima, kao i potrebu za edukacijom građana, naročito najmlađih, o ekologiji.

PDP-ov Siniša Kilibarda tražio je da se u pravilnik o komunalnom redu ubaci amandman kojim bi se JKP “Komus“ obavezao da nabavi neophodne kontejnere za sortiranje otpada. Kilibarda smatra da bi opština u proračun za narednu godinu trebala da uvrsti sredstva za kupovinu manjeg zimskog vozila pogodnog za čišćenje trotoara, čime bi se izbjegla katastrofalna situacija iz januara ove godine, kada su trotoari jako loše čišćeni, a pješeci primorani da se kreću saobraćajnicama i tako se izlažu opasnosti.

Odbornicima su predočeni i izazovi sa kojima opština Nevesinje mora da se suoči u narednom periodu, a najvažniji od njih je pravljenje nove deponije za odlaganje otpada, kao i neophodno održavanje Gradskog groblja koje je zapušteno i bez adekvatnog upravljanja, te da je neophodno završiti projekat novog gradskog groblja.

Oko prijedloga Odluke o izgradnji Centralnog spomen obilježja, koje bi bilo posvećeno oslobodiocima Nevesinja u proteklim ratovima, nije bilo previše polemike. Ova odluka je usvojena iako su iz opozicije istakli da je već postojala skupštinska odluka o izgradnji dva spomenika i da se više pažnje mora obratiti na prethodno donesene odluke kako se aktuelni skupštinski saziv ne bi oglušio o zakone.

Ostale tačke dnevnog reda mahom su se odnosile na rad skupštinskih komisija, kao i prijedloga o utvrđivanju kriterijuma za izbor i imenovanje direktora Dječijeg vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“.

Odbornik PDP-a Veso Radić danas je, kao i tokom prethodna tri zasjedanja, postavio pitanje kome pripada odbornički dodatak za novembar 2016. godine i prema kojem zakonu će on biti oduzet odbornicima, rekavši da je njegova stranka spremna da se odrekne višemjesečnog odborničkog dodatka, ali samo kada oni to odluče, a ne kada im se ta odluka nametne.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link