Nevesinjske puške trasirale puteve slobode

NEVESINJE – Svetom liturgijom, služenjem parastosa hercegovačkim ustanicima i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Krekovima danas je obilježena manifestacija „Nevesinjske puške“.

Foto: Radio Nevesinje

Svečanostima su prisustvovali visoki republički zvaničnici među kojima i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović, narodni poslanici, predstavnici boračkih organizacija, potomci nevesinjskih ustanika i brojni gosti.

Foto: Radio Nevesinje

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima služen je parastos srpskim junacima iz Prve nevesinjske puške. Na ovom istorijskom mjestu 1875. godine opaljene su prve ustaničke puške protiv viševjekovnog turskog osvajača.

Foto: Radio Nevesinje

Vijence kod spomen obilježja su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske,Trećeg pješadijskog RS puka, Konzulata Srbije u Republici Srpskoj, te predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, grada Trebinja, opštine Nevesinje i potomci ustanika.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović naglasio je da su hrabri hercegovački ustanici 1875. godine, prvi put poslije Kosovske bitke stali na put tiraniji i pokazali kako se brani sloboda.

− Ustanak se kasnije proširio i promijenio istoriju balkanskih prostora, a Nevesinjska puška je postala uzor oslobodilačkim ratovima − rekao je Savanović. On je dodao da je veličina hercegovačkih ustanaka 1875, 1882. i 1941. godine to što su ohrabrili srpski narod i trasirali borbu protiv osvajača.
Predsjednik Predsjedništva BO RS Duško Miletić rekao je da su Nevesinjske puške najbolji primjer vjekovne borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na svom ognjištu.

– Hercegovcima nikada nije biložao proliti krv za slobodu, što se pokazalo i u Otadžbinskom ratu – naveo je Miletić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da su Nevesinjci i u posljednjem Otadžbinskom ratu bili inspirisani djelom slavnih junaka iz nevesinjskih pušaka.

−Uspjeli smo da stvorimo Republiku Srpsku u kojoj se osjećamo slobodno i u kojoj možemo ostvariti najvažnija nacionalna prava poštujući i druge narode − istakao je Avdalović.

Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pere Tunguza, rekla je da je u rukama njenog pretka pukla prva nevesinjska puška 1875. godine.

Pero Tunguz i njegovi saborci upisali su se u istorijske udžbenike, a mala varoš Nevesinje dobila je svoje mjesto na istorijskoj pozornici Evrope – istakla je Gligorić. Ona je dodala da se osjeća ponosno u kolijevci predaka, čemu doprinosi i to što i Republika Srpska brižljivo njeguje tradiciju i kulturu sjećanja na istorijske događaje i ličnosti.
U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su članovi KUD-a „Nevesinje“ i Etno grupe „Simonida“.

Manifestaciju „Nevesinjske puške“ organizovali su Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Opština Nevesinje, Republička i Opštinska Boračka organizacija.

Tagovi:
Autor