Početna  /  Nevesinjska Skupština: Varničilo oko finansijskog izvještaja za Nevesinjsku olimpijadu
Hercegovina nevesinje

Nevesinjska Skupština: Varničilo oko finansijskog izvještaja za Nevesinjsku olimpijadu

NEVESINjE – Na prvoj redovnoj sjednici Skupštine Opštine Nevesinje, koja je održana danas, među tačkama dnevnog reda našao se izvještaj Organizacionog odbora “Nevesinjske olimpijade” za 2016. godinu koji je izazvao negodovanje aktuelne skupštinske većine. Naime, skupštinska većina smatra da je prethodna vlast na neobjašnjiv način povećala troškove za održavanje ove manifestacije.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Odbornici su bili nezadovoljni i stavkama Nacrta rebalansa budžeta kojim se pojedinim ustanovama i organizacijama značajno umanjuju sredstva.

U Izvještaju o realizaciji budžeta Opštine Nevesinje za devet mjeseci 2016. godine, koji je usvojen, prikazano je da je Opština Nevesinje ostvarila  4.668.864 miliona maraka prihoda i primitaka, dok je rashodovana cifra iznosila 4.748.963 maraka.

Nakon što je odbijen prijedlog odbornika PDP-a Siniše Kilibarde da se sa dnevnog reda povuče izvještaj Organizacionog odbora “Nevesinjske olimpijade”, jer je nepotpun i u njemu se nalazi samo finansijski dio, dok je narativni izostao, pa je nemoguće utvrditi da li je ova manifestacija bila uspješna, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Opštine Nevesinje Zorka Umićević iznijela je podatak da su troškovi Nevesinjske olimpijade za 2016. godinu značajno uvećani, te da je mjesto planiranih 30 hiljada na organizaciju ovoga događaja utrošeno oko 93 hiljade maraka.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da su opštinske stručne službe predlagale da on podnese izvještaj o Nevesinjskoj olimpijadi, ali da mu to ne pada na pamet.

Niti mi pada na pamet, niti ovo iko živ može da objasni, da je planirano 30, a potrošeno 90 hiljada maraka. Prema tome naša je zamisao bila da načelnica finansija samo informiše prisutne koliko je para potrošeno”, rekao je Avdalović i dodao da ne zna da li će bivši načelnik opštine Momčilo Šiljegović ili članovi Organizacionog odbora da podnesu izvještaj na nekoj od narednih sjednica, ali da se mora razjasniti, kako i na koji način su sredstva utrošena.

Odbornik SP Ognjen Kuljić upitao je kako se to postaje prijatelj i pokrovitelj Nevesinjske olimpijade, jer opština Nevesinje od ovogodišnjeg pokrovitelja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa Mirkom Šarovićem nije dobila ni marku, iako je najavljavana finansijska pomoć manifestaciji u iznosu od oko 20.000 maraka.

Nakon što je dobio potvrdu da će sredstva biti uplaćena do kraja tekuće godine, Kuljić se osvrnuo i na Dragana Miročevića, privrednika koji je Nevesinju i Istočnom Mostaru obećao šest dječijih igrališta, a od svega je opština dobila samo sudski spor sa istim. Dodao je da se paljivije moraju birati prijatelji i pokrovitelji jedne od najznačajnijih manifestacija u Nevesinju.

Danas je usvojen i Nacrt rebalansa budžeta opštine za 2016. godinu u iznosu 6.793.479 maraka, a odbornici pozicije i opozicije nisu se složili sa pojedinim stavkama kojima se umanjuju sredstva javnim ustanovama, udruženjima i nevladninom sektoru, pa je odlučeno da će se do naredne skupštine dogovoriti detalji rebalansa.

Odbornici opozicije su od načelnika opštine tražili objašnjenje o novom pravilniku o opštinskim stipendijama prema kojem studenti prve godine, apsolventi, studenti privatnih fakulteta i master studenti gube pravo na opštinsku stipendiju. Avdalović je rekao da je ovaj pravilnik nastao po uzoru na druge opštine, te da njime Opština Nevesinje obezbjeđuje povećanje stipendije za redovne studente, sprječava moguće malverzacije, kao i da se ovaj pravilnik ne odnosi na djecu poginulih boraca.

Ljubiša Bukvić

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link