Nevesinje: Uskoro rekonstrukcija čuvene sahat-kule

NEVESINJE – Sahat-kula, koja je od 1664. godine Nevesinjcima kazivala vrijeme, već godinama ne radi zbog kvarova i nedostatka volje nadležnih. Sudeći prema najavama opštinske administracije, u naredna tri mjeseca ovaj istorijski objektat biće rekonstruisan kako bi mu se vratila prvobitna namjena.

a
Sahat kula u Nevesinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Zamjenik načelnika opštine Nevesinje Milutin Samardžić kaže kako je kroz istoriju sahat-kula više puta renovirana i kako će rekonstrukcija koja se planira u narednim mjesecima biti jedna od najkompleksnijih, jer će, između ostalog, biti vraćen stari mehanizam koji je nekada pokretao četiri časovnika.

„Kažu da naša sahat-kula, uz banjalučku, spada među najstarije u BiH. Na njoj su u više navrata kroz istoriju vršene popravke i prepravke. Preuređenje samog mehanizma desilo se 1891. godine, zatim 1980. i 2000. godine, tokom sabora Samardžića. Prilikom posljednjeg renoviranja izbačen je stari mehanizam sata i stavljen elektro-motor koji se uskoro pokvario“, kaže Samardžić i ističe da je plan da ponovo ugrade mehanizam koji je pomoću tegova, sa 15 metara dugih sajli, pokretao časovnike.

Milutin Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)
Milutin Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)

Sahat-kula će se oglašavati i zvonima

Samardžić kaze da su ranije, iako je to mnogima nepoznato, zvona sa sahat-kule udaljenim stanovnicima Nevesinja kazivala tačno vrijeme i da je u planu da, prilikom rekonstrukcije, ponovo ugrade zvona, čime bi se vratilo sve ono što je nekada imala ova znamenita građevina.

„Iako odavno nije u funkciji, zvono sa sahat-kule će se oglašavati periodično, pa će tako u 13 časova zvono zvoniti trinaest puta. Mehanizam sata popravljaće Gojko Ninković, majstor iz Trebinja koji je nedavno osposobio i sat na Muzeju Hercegovine“, kaže Samardžić.

Prethodnih godina sahat-kula bila je zapuštena do te mjere da je vegetacija počela da izbija iz prastarog klesanog kamena.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Samardžić smatra da je prije same popravke satnog mehanizma neophodno sve pripremiti kako bi se obezbjedila sigurnost prilikom izvođenja radova.

„Unutrašnji dio sahat-kule sastoji se od četiri nivoa stepenica koje su od daščanog pokova i za početak moramo popraviti stepenište zbog bezbjednosti. Uz još neke popravke, unutrašnje osvjetljenje i same radove na mehanizmu, neophodno je uložiti od 15 do 20 hiljada maraka, ali time nećemo opteretiti budžet opštine Nevesinje. Već su se javili ljudi dobre volje i privatni preduzetnici koji će snositi veći dio troškova, a opština će, u zavisnosti od potrebe, finansijski učestvovati sa minimalnim sredstvima”, ističe Samardžić.

Smatra da je u doglednoj budućnosti neophodno objekat rekonstruisati i spolja.

„U nekim narednim poduhvatima u planu nam je da radimo pjeskarenje kamena i za to će nam trebati određena dozvola, jer se sahat-kula nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH“, kaže Samardžić.

On očekuje da će pripremni radovi na renoviranju početi za mjesec dana, a smatra da će za tri mjeseca Nevesinjci, nakon mnogo godina, ponovo računati vrijeme gledajući u 15 metara visoku sahat-kulu, o kojoj je nekada davno pisao i slavni putopisac Evlija Čelebija.

Ljubiša Bukvić

Autor