Početna  /  Nevesinje: U Gradskoj galeriji priređeno književno-muzičko veče „Šantićeva druga kuća“
Hercegovina Kultura nevesinje

Nevesinje: U Gradskoj galeriji priređeno književno-muzičko veče „Šantićeva druga kuća“

Pod nazivom „Šantićeva druga kuća“ u Gradskoj galeriji u Nevesinju priređeno je književno-muzičko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku. Najveći dio manifestacije „Šantićeve večeri poezije“ održan je u Mostaru, a jedan segment je rezervisan za Nevesinje, grad koji je Šantić mnogo volio i u kojem je napisao svoje najljepše pjesme.

nevesinje-santiceva-druga-kuca-1
Foto: Radio Nevesinje

Opštinski odbor „Prosvjete“ i Radio Nevesinje pripremili su zanimljiv repertoar proze, poezije i muzike, a posjetiocima su se obratili i gosti iz mostarske „Prosvjete“.

Književni dio večeri bio je u znaku promocije zbirke pripovijedaka mr Momčila Golijanina „ Pazi na kojoj si“. To su priče o prošlosti, zaboravljenim legendama i životu na hercegovačkom kršu.

Autor kaže da su zavičaj i izvorni narodni jezik njegova stalna inspiracija.

– Moj osnovni cilj je bio da sačuvam od zaborava jezik Hercegovine i Nevesinja – poručio je Golijanin.

Profesorica Danica Đurasović je naglasila da je Golijanin svojim pripovijetkama otvorio davno zabravljena vrata prošlosti i uveo nas u bajkoviti svijet prošlih vremena .

– U tim pričama ima ljubavi i mržnje, zavisti i junaštva, ali i seljačkog humora – istakla je Đurasović.

Muzički dio večeri pripremio je kompozitor Goran Duka koji je uz pratnju hora OŠ „Risto Proroković“ interpretirao nekoliko Šantićevih pjesama. Stihove barda hercegovačkog pjesništva govorila je glumica Dragana Matrak.

Publiku u Gradskoj galeriji pozdravili su gosti iz mostarske “Prosvjete”: sveštenik Radivoje Krulj i potpredsjednik Gradskog odbora Ranko Čvoro.

Šantićeve večeri poezije završavaju se u nedjelju poetsko-muzičko-scenskim programom „ Sa Šantićem oko svijeta“.

0 Shares
0 Shares
Copy link