Nevesinje: Posthumno odlikovana 22 borca Vojske Republike Srpske

NEVESINJE – U okviru obilježavanja Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske danas su u Nevesinju posthumno odlikovana 22 borca Vojske Republike Srpske iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja. Medalje zasluga za narod porodicama poginulih boraca uručio je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

nevesinje_odlikovanje_vrs_1

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“ prisutnima se obratio predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Obrad Grahovac rekavši da mu je „jako teško govoriti pred onima koji su najviše dali, a ne žale se nikada, čak i pitaju – šta još mogu da daju Republici Srpskoj, što je rjetkost u vremenima kada bi od nje svi samo da uzimaju.

Predsjednik Boračke organizacije i izaslanik predsjednika Pepublike Srpske Milomir Savčić rekao je da uvijek i iznova dirnut dostojanstvom koje pokazuju porodice onih koji su izgubili svoje najmilije, kao i dodao da briga o porodicama poginulih nije samo pitanje sadašnjosti, nego i budućnosti. „Ne smije da nam se dogodi slučaj kakav imamo u Nevesinju, da četvero djece poginulog borca ne radi, to mi svi zajedno ne smijemo da dopustimo“, ogorčeno je rekao predsjednik BORS-a.

nevesinje_odlikovanje_vrs

„Ako se djeca porodica poginulih boraca stambeno ne zbrinu, zaposle, ne rješi im se osnovna egzistencija biće to loša poruka budućim generacijama koje se neće usuditi, da se kao naša, žrtvuju za slobodu i odbranu teritorije srpskog naroda“, rekao je Savčić.

nevesinje_odlikovanje_vrs_2

Predsjednik BORS-a je istakao i da je odlučeno da se svi poginuli borci posthumno odlikuju, ali da se to radi preiodično zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljeghović istakao je nesebičnu zaslugu poginulih boraca za slobodu i opstanak Republike Srpske i dodao da „su male, nerazvijene opštine dale najviše za Republiku Srpsku i zahvalio se i borcima iz Nevesinja kao i iz ostalih hercegovačkih opština koji su branili i odbranili 100 km fronta.

nevesinje_odlikovanje_vrs_4
Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljeghović

Nakon uručenja odlikovanja organizovan je svečani ručak za porodice poginulih boraca VRS, za 17 časova predviđeno je Književno veče, dok će od 19 časova biti organizovana Svečana akademija posvećena Mitrovdanu.

nevesinje_odlikovanje_vrs_3

Centralna manifestacija dvije „Mitrovdanske bitke ‘92-‘94“, održaće se u nedjelju 8. novembra Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i polaganjem vijenaca na Spomen kosturnici na Gvozdu.

Ljubiša Bukvić

Autor